Libija: Beba poginula u najnovijim sukobima

Najmanje 18 ljudi, među kojima je i jedna beba, poginulo je danas u sukobima između snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju i pobunjenika u Misrati, rekao je lekar iz bolnice u tom gradu.
Najmanje 18 ljudi, među kojima je i jedna beba, poginulo je danas u sukobima između snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju i pobunjenika u Misrati, rekao je lekar iz bolnice u tom gradu.

"Imamo 18 žrtava, ali taj broj nije konačan. Imamo i veliki broj ranjenih, ne mogu čak ni da izbrojim koliko ih je", kazao je on agenciji Rojters, dodajući da među poginulima ima pobunjenika i civila.

Do sukoba je došlo kada su pobunjenici odgovorili na napad progadafijevih snaga, rekli su stanovnici tog grada britanskoj agenciji.     Provladine snage su upotrebile tenkove i artiljeriju u do sada najbolje organizovanom pokušaju da povrate kontrolu nad Mistratom koja se nalazi 200 kilometara istočno od prestonice Tripolija.

"Progadafijeve brigade su pokušale da se probiju do centra grada, ali su revolucionari uspeli da ih odbiju, pa su se povukle. Revolucionari su zarobili 20 vojnika i zaplenili jedan tenk. Grad sada u potpunosti kontrolišu mladi pobunjenici", ispričao je jedan stanovnik Misrate Rojtersu. Misrata je najveći naseljeni centar koji kontrolišu Gadafijevi protivnici izvan istočnog dela zemlje koji je potpuno u njihovim rukama.

Očevici u Misrati, koja se nalazi pod kontrolom pobunjenika već više od nedelju dana, kazali su ranije da su napad provladinih snaga predvodile jedinice oružane formacije na čijem čelu se nalazi jedan od Gadafijevih sinova Kamis. "Na zapadnom ulazu u grad upravo se vodi žestoka borba koja je počela pre sat vremena, posle napada Kamisovih brigada. Oni uništavaju sve što im se nađe na putu uz pomoć artiljerije i tenkova", rekao je stanovnik Misrate Muhamed Rojtersu telefonom.

Portparol pobunjenika u ovom gradu, koji se predstavio kao Gemal, kazao je da su tenkovi napadača jutros stigli u centar grada.  "Upravo se vodi žestoka borba, ali mi ćemo ih potisnuti", dodao je on. Do sada je bilo samo čarki u predgrađu Misrate, a stanovnici su izveštavali o povremenom izbijanju sukoba oko aerodroma i vazduhoplovne baze u blizini grada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet