Treba da počne suđenje Širaku

Pred današnji početak procesa protiv bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka zbog korupcije, u okviru prvog suđenja jednom šefu države, francuski mediji spekulišu da bi suđenje moglo da bude odloženo.

Pred današnji početak procesa protiv bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka zbog korupcije, u okviru prvog suđenja jednom šefu države, francuski mediji spekulišu da bi suđenje moglo da bude odloženo.

Širak (78) je optužen da je koristio državne fondove za plaćanje fiktivnih radnih mesta političkim saveznicima dok je bio gradonačelnik Pariza od 1977. do 1995, a, na zahtev advokata, neće prisustvovati prvom danu procesa, koji će biti posvećen proceduralnim pitanjima, dok se njegovo pojavljivanje u sudu očekuje u utorak.

Poslednjih meseci šire se glasine da se Širakovo zdravlje znatno pogoršalo, a AFP navodi da je za optuženog obezbeđena udobna stolica, kao i soba u kojoj može da se odmori tokom suđenja za koje je akreditovano preko 100 medija. Suđenje obuhvata dva odvojena slučaja - prvi se tiče sedam fiktivnih radnih mesta, u kome se Širak tereti za sukob interesa, a drugi za 21 radno mesto gde se Širak tereti za zloupotrebu položaja.

Bivši francuski predsednik je bio povezan sa nizom korupcijskih skandala, ali nikada nije osuđen, jer je od 1995. do 2007. godine uživao imunitet kao predsednik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.