Deca rudari umiru od olova

Trovanje olovom, koje je u vezi s ilegalnim iskopavanjem zlata, dovelo je od novembra do još 400 smrtnih slučajeva među decom u nigerijskoj provinciji Zamfara.

Trovanje olovom, koje je u vezi s ilegalnim iskopavanjem zlata, dovelo je od novembra do još 400 smrtnih slučajeva među decom u nigerijskoj provinciji Zamfara.

Krajem prošle godine UN su upozorile da je u ovoj oblasti od trovanja olovom između marta i oktobra 2010. umrlo najmanje 400 dece. Osiromašeni seljaci u Zamfari golim rukama iskopavaju zlato u otvorenim rudnicima, ali ono sadrži velike količine olova, koje zagađuje vazduh, zemljište, vodu, kao i opremu za ispiranje zlata.

Preterana izloženost olovu može da nanese nepopravljivu štetu nervnom i reproduktivnom sistemu, kao i bubrezima. Olovo je naročito štetno za decu, za trudnice koje trovanje prenose na fetus, kao i za majke koje ga dojenjem prenose na bebe.

Mala deca ubrzano apsorbuju olovo, što dovodi do konvulzija, paralize, pa i smrtnog ishoda, ističe Muhamad Sani-Sidi, direktor NEMA. Stručnjaci UN su jesenas ustanovili da je i zagađenost vazduha živom u nekim selima oblasti Zamfara gotovo 500 puta veća od dozvoljenih vrednosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet