Dalaj lama bi u penziju

Tibetanski duhovni vođa dalaj lama planira da se povuče sa položaja šefa tibetanske vlade u egzilu u korist izabranog lidera, saopšteno je na njegovom vebsajtu.

Tibetanski duhovni vođa dalaj lama planira da se povuče sa položaja šefa tibetanske vlade u egzilu u korist izabranog lidera, saopšteno je na njegovom vebsajtu.

"Tibetancima je potreban lider koga bi slobodno izabrao narod Tibeta i kome mogu da predam vlast. Sada je jasno došlo vreme da to sprovedemo", stoji u saopštenju. "Otkako sam jasno izneo svoju nameru, primio sam brojne zahteve, kako sa Tibeta tako i iz inostranstva, da nastavim da budem politički vođa. Moja želja da predam ovlašćenje nije želja da izbegnem odgovornost. To će u dužem vremenskom periodu koristiti Tibetancima", navodi dalaj lama.

Prema rečima Tempe Tšeringa, njegovog predstavnika u Daramsali u Indiji, gde se nalazi sedište tibetanske vlade u egzilu, dalaj lama za sada ostaje šef države i ostaće duhovni vođa. "Parlament će se 14. marta sastati u Daramsali i odlučiti da li da odobri njegov zahtev. On želi da uvede promenu. Oduvek je verovao u demokratiju", rekao je Tšering.

Dalaj lama je iz Kine pobegao 1959. godine nakon neuspešne pobune protiv kineske vlasti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.