Frank Simatović privremeno na slobodi

Haški tribunal odlučio je danas da na privremenu slobodu od 15. marta do 4. aprila pusti bivšeg pomoćnika načelnika SDB Srbije Franka Simatovića zvanog Frenki.
Haški tribunal odlučio je danas da na privremenu slobodu od 15. marta do 4. aprila pusti bivšeg pomoćnika načelnika SDB Srbije Franka Simatovića zvanog Frenki.

Simatović je, zajedno sa nekadašnjim načelnikom SDB Srbije Jovicom Stanišićem, optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Prvooptuženi Stanišić zatražio je, takođe, od Tribunala da ga pusti na privremenu slobodu, ali javna odluka o tom zahtevu još nije doneta.

Simatović i Stanišić više puta su iz pritvora Tribunala u Sheveningenu puštani u Srbiju tokom suđenja koje je počelo u junu 2009. Poslednji put, na privremenoj slobodi su bili tokom novogodišnjih praznika.

Tužilaštvo je nedavno okončalo izvođenje dokaza protiv Stanišića i Simatovića.

Rasprava o njihovom zahtevu da budu oslobođeni posle prve polovine suđenja, utemeljen na tvrdnji da krivica nije dokazana, biće pred Tribunalom održana od 7. do 12. aprila.

Prema pravilima Tribunala, optuženi imaju pravo da zatraže oslobađanje nakon što tužilaštvo završi svoj dokazni postupak.

Ako sudije odbiju taj zahtev, suđenje će biti nastavljeno izvođenjem dokaza odbrane Stanišića i Simatovića.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije "Sablja" posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.

Stanišiću i Simatoviću četiri tačke optužnice na teret stavljaju zločine protiv čovečnosti (progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje), a jedna kršenje zakona i običaja ratovanja (ubistvo).

Kako su utvrdili specijalisti u Hagu i u Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje  i depresije, što je usporavalo prvu polovinu procesa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet