Zemljotres u Japanu pomerio Zemlju

Današnji zemljotres u Japanu je za skoro 10 santimetara pomerio osu rotacije planete Zemlje, saopštio je italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju.
Današnji zemljotres u Japanu je za skoro 10 santimetara pomerio osu rotacije planete Zemlje, saopštio je italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju.

"Preliminarni rezultati istraživanja koje je sproveo Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju Italije (INGV) ukazuju da će zemljotres u Japanu pomeriti osu rotacije Zemlje za oko 10 santimetara", izjavio je direktor istraživanja Antonio Piersanti u saopštenju objavljenom na sajtu Instituta.

Taj pokret je "mnogo veći nego kod velikog zemljotresa na Sumatri 2004. i verovatno na drugom mestu posle uticaja zemljotresa u Čileu 1960. godine", rekao je Piersanti.

Italijanska svemirska agencija je rezervisana i saopštila je da treba prikupiti više podataka pre utvrđivanja tačne mere uticaja zemljotresa na osu rotacije Zemlje, javila je novinska agencija Ansa.

Promena ose rotacije Zemlje može uticati na trajanje dana, ali je u ovom slučaju mala - iznosi nekoliko milionitih delova sekunde.

  • 12.03.2011 12:19
    bilo kako bilo, 2012. nam se blizi...
  • ?

    12.03.2011 08:45
    a sta ako je obrnuto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.