U Federaciji BiH i Hrvatskoj pozdravljaju doživotnu presudu Karadžiću, u Republici Srpskoj razočarani

U prvim reakcijama stranaka iz Federacije BiH na konačnu presudu Haškog tribunala bivšem lideru Srba u BiH Radovanu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotnu robiju, ocenjuje se da je ta presuda važna za BiH, kako bi se narodi u njoj suočili sa prošlošću i okrenuli budućnosti.
Predstavnica "majki Srebrenica" Munira Subašić kaže da "žrtve nikada ne mogu da budu zadovoljne, i da ima sto života, i da su mu svaki oduzeli, to ne može "zadovoljiti pravdu i bol koji je naneo njima".
 
Navodi da je vrlo važno što je dobio doživotnu kaznu, i da je to poruka mladima - da se ne isplati biti zločinac. "Karadžić je bio vrhovni komandant, on je naređivao a (Ratko) Mladić je izvršavao. Greška koju je napravio Haški tribunal, da se nije presudilo za genocid u drugim opštinama, već samo za Srebrenicu, mislim da će ispraviti presudoma Mladiću", navela je Subašić.
 
Reporterka N1 koja je u Srebrenici kaže da su joj okupljeni u Spomen-sobi, koji su organizovano pratili izricanje presude, rekli da su sada shvatili da postoji pravda i da je to ono što su tražili.
 
Oni su naveli da je to neka vrsta satisfakcije, iako njihove najmilije neće vratiti to što će Karadžić do kraja života provesti u zatvoru. "Bez obzira na svu bol i nepravdu, kao i na činjenicu da nijedna presuda ne može biti potpuna i ne može vratiti ubijene, te da će se različito doživeti u našoj državi, ova doživotna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, kao i druge presude Haškog i Suda BiH, važne su za suočavanje sa prošlošću ali i za buduće generacije", saopštili su iz Nezavisnog bloka, stranke koja okuplja mahom bivše pripadnike SDA.
 
Iz ove stranke smatraju da presudu treba posmatrati kao pravni i istorijski dokaz onoga šta se dešavalo na prostoru BiH, kao i da treba da "bude opomena svima onima koji od Karadžića i ostalih osuđenih za ratne zločine prave uzore", što, kako su naveli, potvrđuje i nedelo teroriste na Novom Zelandu. Još su istakli da se BiH mora se okrenuti onima koji žele otvoreno demokratsko društvo, zbog čega bi presudu Karadžiću, i ostale presude za ratne zločine, trebalo inkorporirati u obrazovni sistem u BiH.
 
Predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da očekuje da vlasti u entitetu RS, koje su dodelile odlikovanje Radovanu Karadžiću i drugim ratnim zločincima, ponište te odluke. "Očekujem da nakon ove presude vlasti u entitetu RS, koje su dodelile odlikovanje Radovanu Karadžiću i drugim ratnim zločincima, ponište ovakve sramotne i necivilizacijske odluke i time skinu teret masovne odgovornosti sa srpskog naroda i entiteta RS", rekao je Izetbegović.
 
Demokratski front (DF) saopštio je da presuda Karadžiću, sa pravnog aspekta, predstavlja delimično zadovoljenu pravdu i zbog nje katarza svih strana u BiH i proces pomirenja i vraćanja ljudskog dostojanstva i dalje će ići sporo, što odgovara nacionalistima i fašistima svih boja na celoj teritoriji bivše zajedničke države. U saopštenju se konstatuje je da je sud u Hagu uvažio činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid.
 
Osuda predstavlja osudu pojedincu, ali "istovremeno znači amnestiju nalogodavcima i kreatorima genocidne politike koja je, prvenstveno prema planu SANU i uz pomoć tadašnjih beogradskih političkih, vojnih i obaveštajnih struktura vođena na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine", ocenjuje DF.
 
Iz "Naše stranke“ su ocenili da je presuda Karadžiću prilika da se celo društvo u BiH odmakne "od svih zločinačkih ideologija“. Iz ove stranke su dodali da je pravosnažna presuda Karadžiću "konačna i nepobitna potvrda zločinačke prirode njegovog političkog projekta".
 
Predsednik Građanskog saveza Nihad Čolpa ocenio je da bi presudu Karadžiću trebalo primeniti tako što bi se izvršila "demontaža Republike Srpske, kao njegovog dela". "Bosna i Hercegovina hitno treba zakone koji će sankcionisati svaku vrstu propagiranja Karadžića i njegove ideologije, kao što je to uradila Nemačka i druge razvijene zemlje", naveo je predsednik GS-a Nihad Čolpa.
 
Kolinda Grabar Kitarović: Trajna opomena
 
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je da presuda Karadžiću mora da posluži kao trajna opomena o pogubnosti velikosprske politike. "Današnja odluka konačna je presuda jednom od glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. Velike Srbije", napisala je Grabar-Kitarović na Tviteru.
 
Ona je navela da presuda "ne može da vrati u život desetine hiljada žrtava i ublaži bol njihovih porodica i preživelih, ali mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike". Bivša premijerka Jadranka Kosor takođe je preko Tvitera komentarisala presudu Karadžiću. "On će i dalje živeti, a njegove su žrtve davno mrtve. I ništa ih ne može vratiti", napisala je Jadranka Kosor.
 
Vlada Hrvatske pozdravila je danas kaznu doživotnog zatvora Karadžiću, uz žaljenje što žalbeno veće suda u Hagu nije povezalo Karadžića s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ pod vodstvom Slobodana Miloševića.
 
"Na temelju dokaznog materijala i drugih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, verujemo da je u žalbenom postupku učešće Radovana Karadžića u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH trebalo povezati i s političkim i vojnim vrhom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, pod vodstvom Slobodana Miloševića", ocenila je Vlada u saopštenju.
 
U Republici Srpskoj razočarani presudom, tvrde da je Hag antirpski sud
 
Zvaničnici i stranke u Republici Srpskoj nezadovoljni su pravosnažnom presudom Haškog tribunala bivšem lideru Srba u BiH Radovanu Karadžiću.
 
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je presuda cinična i arogantna i da Haški tribunal nije ispunio svoju misiju -  da doprinese pomirenju, već baš nasuprot.
 
"Ona je individualna krivica, kako je to navodna individualna krivica gospodina Karadžića. Ona ne zadire u priču o RS. Svaku vrstu priče o RS ja odbacujem. Odbacujem izjavu gospodina Komšića, koji pokušava da RS daje etiketu koju ne zaslužuje, i to će otežati naše razgovore... Ne može da bude genocidna Republika Srpska, a da nije genocidna BiH, to naravno ne može da bude", rekao je Dodik.
 
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je presuda Karadžiću mogla da se očekuje i istakla da radom Haškog suda nije postignuto ono što je trebalo, jer narodi u Bosni i Hercegovini nisu bliži jedni drugima. Ona je istakla da je selektivni pristup suda sigurno odmakao jedne od drugih, je postoji mnogo upitnika i obični ljudi ne mogu da shvate takvu politiku.
 
Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocenio je da je današnjom presudom "potvrđeno uverenje naroda RS da je Haški tribunal pristrasan, selektivan i da je osnovan sa ciljem da Srbe i njihove lidere proglasi isključivim krivcima za građanski rat u BiH".
 
Portparol vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević izjavio je da će o Haškom tribunalu suditi istorija i da će "sve koji su učestvovali u njegovom radu biti sramota što su bili deo političkog falsifikata“.
 
Predsednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica izjavio je da je presuda Karadžiću politička, neutemeljena i skandalozno nepravedna.
 
Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da je presuda prvom predsedniku RS izuzetno žestoka i teška i da će biti teško prihvatljiva za najveći deo srpskog naroda. Borenović je ocenio da presuda izaziva različite emocije među narodima u BiH, ali da treba "mudro i hladne glave" videti kako dalje u budućnosti graditi poziciju u kojoj će svi narodi u BiH biti jednaki.
 
Nekadašnji predsednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik ocenio je da će presuda mnogo više štete nego koristi. "Presuda je strašna, ne samo zbog kazne, već i zato što ona nikome neće doneti koristi, već mnogo štete", rekao je Krajišnik za Sputnjik.
 
Incko: Nema loših naroda, samo loših pojedinaca
 
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da nijedna sudska odluka preživelima ne može vratiti njihove najmilije, ali da im može dati izvesnu dozu moralne satisfakcije. On je istakao da je njome potvrđena individualna odgovornost, a ne kolektivna krivica. "Nema loših naroda, samo loših pojedinaca", izjavio je Incko. On je pozvao sve vlasti i političke lidere u BiH da se suzdrže od političkog nadmudrivanja ili pokušaja da diskreditiraju važan posao koji su obavili međunarodni sudovi.
 
Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocenila je da je odluka pokazuje da je pravda prevladala.
 
Političke stranke u Srbiji različito ocenjuju pravosnažnu presudu Haškog tribunala kojom je nekadašnji lider Srba u BiH Radovan Karadžić, osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a o tome više čitajte OVDE.
 
  • Станко Србин

    21.03.2019 06:26
    @Vgj, pera
    Одлука суда је срамни чин и показивање мишића Србији. Показали су да Светом не влада Право и Правда. Муслимани су упутили у Хаг породице ,,жртава,, а Србија послала председника у фашистичке творевине, да се смешка Џелатима. Дотична господа Vgj и pera, само показују своју мржњу према народу који није рођен у тој њиховој Војводини, а не знају ни које то покрајине сачињавају Војводство Србије.
  • cedo

    20.03.2019 23:23
    sto vise omalovazavate moje-nase zrtve sve manje suosecamo i zalimo za vasima
  • Mali Gan

    20.03.2019 22:35
    Jak nam je heroj braćo Srbi.. iz fotelje rokao po Sarajevu gde pomreše nevini ljudi, posle pobegao pa se prerušavao u neke travare da ga ne prepoznaju.. Veliko srce junačko. Koliko god ne želeo to da priznam, Šešelj je za ovog izmislio herojstvo.. sam otišao, sam se branio i odbranio. Ovaj se smucao po Beogradu ko poslednji prosjak..Nadam se da ne važi ona kakvi heroji takav i narod jer smo u tom slučaju naj...li.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet