Grčka kritikovala nameru Erdogana da preimenuje crkvu Svete Sofije u džamiju

Grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Katrugalos kritikovao je izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je rekao da postoji mogućnost da bivšu crkvu Svete Sofije u Istanbulu, koja je trenutno muzej, preimenuje u džamiju posle lokalnih izbora zakazanih za 31. mart.
Grčka kritikovala nameru Erdogana da preimenuje crkvu Svete Sofije u džamiju
Foto: Pixabay
"To nije samo veliki hrišćanski hram, najveći vekovima, već pripada i čovečanstvu. Organizacija UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO) je priznala hram kao deo opšte kulturne baštine", rekao je Katrugalos.
 
Prema njegovim rečima, dovođenje u pitanje statusa Svete Sofije nije samo uvreda za hrišćane, već uvreda međunarodne zajednice i međunarodnog prava.
 
Erdogan je juče u televizijskom intervjuu na pitanje o muzeju rekao da bi Sveta Sofija mogla da bude "preimenovana u džamiju".
 
Vizantijska crkva Svete Sofije je sagrađena 537. godine, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, za vreme Otomanskog carstva. Potom je 1935. pretvorena u muzej. Aja Sofija se nalazi na spisku svetske kulturne baštine Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).
 
Grčka je ranije u nekoliko navrata izrazila negodovanje najavama o promeni statusa Svete Sofije.
  • N.Sad

    25.03.2019 11:54
    Da nije smešno bilo bi žalosno. Muslimani dođu u Aja Sofiju mole se bogu a iznad glava im oslikani sveci.Erdogan izaziva ceo hrišćanski svet i možda je vreme da se Turska disciplinuje.Oni i S.Arabija su oličenje terorističkih država kojima svet gleda kroz prste zbog novca.Svi teroristi koji su išli u Siriju išli su preko Turske a preko Turske se i vraćaju u Evropu. Eto slučajno.Svi znaju ko je od terorista kupovao naftu i svi su to mirno gledali i niko nije uništavao te konvoje osim Rusije.
  • nsss

    25.03.2019 10:37
    Bila tri puta i uvek, na ulazu, izuvanje! Šta je to?
  • Knights

    25.03.2019 08:04
    Istorija još nije završena na kraju će svakako biti crkva. Turci su u Carigrad došli nepozvani i osvojili ga na silu. Niko nije večno zadržao oteto neće ni oni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.