SAD uputile ultimatum Gadafiju

Vašington upozorava Gadafija da se mora povinovati zahtevima UN, ili će se suočiti sa vojnom intervencijom. Francuska i Britanija izvode poslednje pripreme pred vazdušni napad. Libijska vojska prekinula sve vojne operacije, kako bi se zaštitili civili, rekao ministar spoljnih poslova te zemlje Musa Kusa. Pobunjenici na zapadu Libije napali Gadafijeve snage.
Vašington upozorava Gadafija da se mora povinovati zahtevima UN, ili će se suočiti sa vojnom intervencijom. Francuska i Britanija izvode poslednje pripreme pred vazdušni napad. Libijska vojska prekinula sve vojne operacije, kako bi se zaštitili civili, rekao ministar spoljnih poslova te zemlje Musa Kusa. Pobunjenici na zapadu Libije napali Gadafijeve snage.

Velika Britanija i Francuska spremne su za vazdušni napad na Libiju. Sjedinjene Američke Države upozoravaju Gadafija da se mora povinovati planu UN-a, ili sledi vojna intervencija, ali kako ističe američki predsednik Barak Obama "SAD nije spreman da angažuje kopnene trupe i neće koristiti silu van utvrđenih okvira i ciljeva, a koji se pre svega odnose na zaštitu civila".

Američki državni sekretar Hilari Klinton otputovaće u sutra u Pariz gde će sa evropskim saveznicima i predtavnicima Arapske lige i Afričke unije razgovarati o Libiji.

Sukobi u Libiji ne prestaju

Međutim, uprkos sve konkretnijim upozorenjima, sukobi u Libiji ne prestaju. Pobunjenici su napali Gadafijeve snage na zapadu zemlje, u blizini grada Nalet i kod granice sa Tunisom.

Prema izvorima iz redova ustanika, ubijena su četiri vojnika i jedan pobunjenik. Borbe su nastavljene i oko Misrate, dok je situacija u Adždabiji i dalje prema Bengaziju prilično nejasna. Pobunjenici iz Misrate su Rojtersu telefonom javili da je napad Gadafijevih snaga odbijen i da je bombardovanje grada prestalo. Al Arabija prenosi navode lekara iz Misrate Kaleda Abu Sele da projektili i dalje padaju i da je poginulo 25 osoba, među kojima ima i dece. Tačno vreme početka napada na Gadafijeve snage, uključujući aerodrome i motorizovane jedinice još uvek nije poznat, ali je Francuska rekla da je njenim avionima za pokretanje akcije potrebno nekoliko sati.

Tunis i Jordan ne učestvuju u vojnoj akciji

Tunis i Jordan neće učestvovati u mogućim međunarodnim vojnim operacijama na Libiju, saopštili su danas visoki vladini zvaničnici ove dve zemlje. "To ne dolazi u obzir. Mi nećemo učestvovati u vojnoj intervenciji na Libiju. Mi nećemo učestvovati ni na koji način", potvrdio je portparol tuniske vlade Tajeb Bakuči agenciji Rojters.

I jordanski ministar informacija Taher Advan rekao je za agenciju AFP da zvanični Aman podržava rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), ali da Kraljevstvo neće učestvovati u mogućim vazdušnim udarima na Libiju.

Moskva se uzdržala prilikom glasanja o rezoluciji Saveta bezbednosti UN o uvođenju zone zabrane leta nad Libijom, zbog bojazni da bi takva mera mogla da dovede do intervencije širokih razmera i stradanja civilnog stanovništva.

Nemačka je poručila da neće učestvovati u vojnoj operaciji. "Svaka vojna operacija dovodi do civilnih žrtava", poručio je šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele u parlamentu.

Britanci počinju prebacivanje borbenih aviona "tajfun" i "tornado" u baze iz kojih mogu da napadnu Libiju. U narednim danima očekuje se dolazak kanadskih i danskih aviona, uglavnom letelica tipa F-18.

 

 


Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet