Tajvan gradi podvodni senzor zemljotresa

Na Tajvanu je danas počela izgradnja prvog podvodnog senzora za rano detektovanje zemljotresa i cunamija koji često pogađaju ovaj region.

Na Tajvanu je danas počela izgradnja prvog podvodnog senzora za rano detektovanje zemljotresa i cunamija koji često pogađaju ovaj region.

Direktor tajvanskog seizmološkog centra Kvo Kaj-ven izjavio je da će senzor davati upozorenja nekoliko sekundi, pa čak i minuta, pre nego što se dogodi prirodna katastrofa. "Zahvaljujući senzoru, znaćemo da nailazi zemljotres u proseku 10 sekundi ranije, a u slučaju cunamija 10 minuta ranije", objasnio je on.

Senzor, vredan 14,5 miliona dolara, trebalo bi da počne rad u oktobru, prenela je agencija AFP.

Tajvan ima više od 100 senzora za upozoravanje na zemljotrese, što ga, kao i Japan, čini jednom od zemalja koje su najbolje opremljene uređajima za otkrivanje zemljotresa. Međutim, mnogi potresi na morskom dnu do sada nisu mogli biti detektovani, što bi izgradnjom novog podvodnog senzora trebalo da se promeni.

Kvo je rekao da će seizmološki centar izgraditi još nekoliko podvodnih senzora ako dobije dozvolu od vlade.

Zemljotresi na Tajvanu su česti, budući da se to ostrvo nalazi na mestu gde se spajaju dve tektonske ploče.

Najveća prirodna katastrofa u novijoj istoriji Tajvana dogodila se 1999. godine kada je u zemljotresu, jačine 7,6 stepeni Rihterove skale, poginulo oko 2.400 ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.