Evakuacija iz Fukušime

Radnici iz nuklearnog kompleksa Fukušima evakuisani su danas pošto je iz jednog reaktora počeo da kulja sivi dim.

Radnici iz nuklearnog kompleksa Fukušima evakuisani su danas pošto je iz jednog reaktora počeo da kulja sivi dim.

Portparol elektroenergetske korporacije u Tokiju Hiroši Aizava izjavio je da kompanija istražuje šta se dogodilo, pošto je gusti dim počeo da kulja iz jednog skladišta za potrošeno gorivo.

Ranije je saopšteno da svih šest reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići, koja je oštećena tokom zemljotresa i cunamija, ponovo imaju struju. Struja je potrebna za pokretanje sistema za hlađenje u reaktorima.

Japanska policija je jutros procenila da je oko 18.400 ljudi poginulo u dvema katastrofama - zemljotresu i cunamiju - koje su 11. marta zadesile severozapadnu obalu te zemlje. Svetska banka je takođe procenila da će za obnovu razrušenih delova Japana biti potrebno 235 milijardi dolara.

Japansko ministarstvo zdravlja, koje je sinoć izvestilo da je u povrću otkrivena povećana doza radioaktivnih elemenata, jutros je upozorilo meštane jednog sela, 30 kilometara udaljenog od centrale Fukušima 1 da ne koristi vodu iz česme zbog povećanog nivoa joda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.