Kriza kanadske vlade

Manjinska vlada kanadskog premijera Stivena Harpera je pred padom pošto njen predlog novog budžeta nisu podržali lideri opozicionih partija.

Manjinska vlada kanadskog premijera Stivena Harpera je pred padom pošto njen predlog novog budžeta nisu podržali lideri opozicionih partija.

Harperovim konzervativcima bila je potrebna podrška najmanje jedne opozicione stranke jer u Donjem domu parlamenta od 308 poslaničkih mesta imaju manjinu od 143 mandata. Nije sasvim verovatno da će vlada napraviti izmene budžeta koji je ministar finansija Džim Flaerti predstavio u parlamentu, a koje bi zadovoljile opoziciju.

Konačno odbijanje budžeta glasovima poslanika, odnosno izglasavanje nepoverenja vladi, rezultiralo bi raspisivanjem prevremenih izbora koji bi bili održani početkom maja. Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da bi najveće šanse da pobede na mogućim, iznuđenim prevremenim izborima opet imali konzervativci, ali da ni treći put ne bi osvojili većinu te da se odnos političkih snaga ne bi mnogo promenio.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet