Šteta od Černobila 235 milijardi dolara

Šteta koju je Belorusiji nanela havarija atomske centrale, proračunata na osnovu 30-godišnjeg prevazilaženja posledica, procenjenja je na 235 milijardi dolara.
Šteta koju je Belorusiji nanela havarija atomske centrale, proračunata na osnovu 30-godišnjeg prevazilaženja posledica, procenjenja je na 235 milijardi dolara.

Prema objavljenim dokumentima službe za likvidaciju posledica havarije ministarstva za vanredne situacije Belorusije, u ukupnoj šteti pretrpljenoj od 1986. do 2015. godine najveći deo, 81,6 odsto ili bezmalo 192 milijade dolara su troškovi vezani za održavanje proizovdnje i sprovođenje mera zaštite. Direktne i indirektne štete koje je Belorusija pretrpela od nuklearne katastrofe u Černobilu procenjene su na blizu 30 milijardi dolara.

Visinu neostvarene dobiti belorusko ministarstvo ocenjuje na 13,7 milijardi dolara. Ova institucija podseća da je zbog radijacije kao posledice eksplozije na četvrtom reaktoru nuklearke, iz poljoprivrednog prometa isključeno više od 2.000 kvadratnih kilometara obradivih površina, i da je obustavljena eksploatacija 22 nalazišta mineralno-sirovinskih resursa. Sem toga, obustavljena su geološka istraživanja naftonosne oblasti Pripjat, čije su rezerve ocenjene na 52,2 miliona tona nafte.

Bezmalo četvrtina šumskog fonda Belorusije, 17.300 kvadratnih kilometara šume bilo je kontaminirano posle ekplozije atomske centrale u Černobilu. U zoni kontaminacije nalazi se oko 340 industrijskih fabrika koje su, ili obustavile proizvodnju, ili su uslovi rada u njima značajno pogoršani. U dokumentima beloruskog ministarstva za vanredne situacije se ističe da procena štete prouzrokovane černobiljskom katastrofom nije konačna.
  • Marcconi

    28.03.2011 07:12
    Ipak Ukrajina
    Cernobil jeste u Ukrajini, ali je zbog strujanja vetra nakon katastrofe vecina radioaktivnih cestica zavrsila u Belorusiji (vetar je duvao na sever). Bilans je da je vise od dve trecine kontaminirane teritorije na podrucju Belorusije, a jedna u Ukrajini.
  • YATA

    24.03.2011 15:26
    Černobil jeste
    u Ukrajini, koja se na severu graniči s Belorusijom. Radiaktivni oblak nošen severozapadnim strujanjem (odnosno: sa juga prema severo-zapadu) odneo je naveći talas radijacije upravo prema Belorusiji , Pribaltičkim republikama i Skandinaviji.
  • Dukelander

    24.03.2011 12:31
    Jel' piše negde da je Černobil u Belorusiji? Ja ne vidim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.