Visoka radijacija u japanskim podzemnim vodama

Nivo radioaktivnosti u podzemnim vodama ispod jednog od reaktora oštećene japanske nuklearne elektrane Fukušima 10.000 puta je veći od dozvoljenog, saopštila je danas kompanija koja upravlja elektranom.

Nivo radioaktivnosti u podzemnim vodama ispod jednog od reaktora oštećene japanske nuklearne elektrane Fukušima 10.000 puta je veći od dozvoljenog, saopštila je danas kompanija koja upravlja elektranom.

Portparol Tokijske elektroenergetske korporacije (TEPCO) Naojuki Macumo naveo je da je povećana koncentracija radioaktivnog joda I-131 izmerena u podzemnoj vodi na dubini od 15 metara ispod jednog od šest reaktora nuklearke Fukušima jedan.

Macumo je dodao da ta kompanija veruje da nijedan izvor snabdevanja vodom za piće nije ugrožen. Zagađena voda curi iz elektrane Fukušima 1 posle oštećenja do kojeg je došlo nakon snažnog zemljotresa i cunamija 11. marta na severu Japana.

Zagađena voda već je dospela u Tihi okean, a kako je TEPCO saopštio ranije danas, u morskoj vodi izmerena je 4.385 puta veća koncentracija I-131 od dozvoljene.

Radioaktivni jod se brzo razlaže, a vreme poluraspada iznosi osam dana.

  • lažu

    31.03.2011 18:31
    Zašto ne pominju plutonijum? On takođe curi zajedno sa radioaktivnim jodom, a vreme njegovog poluraspada je 24.000 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.