Egzekucija ministra železnica

U Severnoj Koreji je izvršena smrtna kazna nad bivšim ministrom železnica, osuđenim zbog smrtonosne eksplozije na železničkoj stanici u blizini granice s Kinom 2004. godine.
U Severnoj Koreji je izvršena smrtna kazna nad bivšim ministrom železnica, osuđenim zbog smrtonosne eksplozije na železničkoj stanici u blizini granice s Kinom 2004. godine.

Vladin zvaničnik je potvrdio egzekuciju nad bivšim ministrom železnica Kim Jong Samom, ukazavši da je ona povezana s eksplozijom u stanici Žongčon u blizini granice Severne Koreje s Kinom, kada je poginulo 160 ljudi. Zvaničnik nije želeo da mu se navodi ime zbog osetljivosti materije.

Eksplozija se dogodila nekoliko časova nakon što je severokorejski vođa Kim Džong Il prošao vozom kroz tu stanicu nakon iznenadnog puta u Kinu, što je dovelo do spekulacija da se radilo o pokušaju ubistva vođe od strane njegovih protivnika. Severna Koreja je tada saopštila da je električni kabl pao na uskladišteno veoma eksplozivno đubrivo amonijum nitrat, što je dovelo do eksplozije u kojoj je poginulo 160 ljudi i ranjeno 1.300.

Eksplozija je okvalifikovana kao akt sabotaže koja je imala za cilj specijalni voz severokorejskog vođe Kim Džong Ila koji se vraćao iz Kine. Ministar je optužen za curenje informacija. Maršuta puta i satnica Kimovog voza bila je dostupna jedimo obezbeđenju severokorejskog vođe i ministru železnica.

Izvori u Južnoj Koreji navode da postoji mogućnost da je smrtna kazna izvršena i nad ministrom finansija, koji je odgovoran za neuspelu reformu monete 2009. godine. Reforma je izazvala veliko nezadovoljstvo u Severnoj Koreji jer je dovela do skoka cena i nestanka robe, što je ostavilo teške posledice na ionako osiromašenu privredu zemlje.
Ranije je bilo javljeno da je nad šefom uprave za plan i finansije severokorejske Radničke partije, Pak Nam Gijem, izvršena smrtna kazna zbog tog finansijskog promašaja u aprilu 2010. godine.
  • Richard Rublev

    04.04.2011 10:54
    ...Dinkić je bio liberal, sad misli da Keyns-ov pr
    I ja sam liberal. Sada mislim da bi na našu ekipu trebalo primeniti severnokorejski model odgovornosti. Koja je to bagra! Problem je što će bagru kod nas zameniti nova. Jer mi to dobro proizvodimo. Dobro radja i lako se prima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet