Srušio se čileanski avion sa 38 putnika, u toku potraga za preživelima

Čileanski vojno-transportni avion "Herkules", u kojem je bilo 38 ljudi, srušio se, saopštilo je ratno vazduhoplovstvo Čilea.
Avion je nestao sa radara juče popodne nakon poletanja ka Antarktiku. Kasnije u toku dana mornarica je potvrdila da se avion srušio. U toku je potraga za putnicima. Među nestalima je 17 članova posade i 21 putnik, koji su putovali radi pregleda plutajućeg naftovoda kojim se snabdeva antarktička baza.
 
General vazduhoplovnih snaga Eduardo Moskueira rekao je lokalnim medijima da avion nije aktivirao nikakav signal za uzbunu dok je leteo za čileansku bazu Prezidente Eduardo Frei Montalva na ostrvu Кralj Džordž na Antarktiku, piše "BBC". On je dodao da je avion, čiji je pilot imao veliko iskustvo, možda bio prisiljen da sleti nakon što mu je ponestalo goriva.
 
Vazduhoplovne snage navele su u saopštenju da je avion prešao oko 450 milja tokom svog putovanja od 770 milja kada je izgubio kontakt, smestivši ga u prolaz Drejk. Prolaz Drejk je vodeno telo koje povezuje Južni Atlantik i Južni Tihi okean, a poznat je po varljivim vremenskim uslovima. Međutim, čileanske vazduhoplovne snage saopštile su da su lokalne vremenske prilike bile povoljne u trenutku nestanka aviona.
 
Čile kontroliše više od 1,2 miliona kvadratnih kilometara teritorije Antarktika, koji se graniči sa zemljom koju su zatražile Velika Britanija i Argentina. Unutar ove teritorije deluje devet baza - više nego u bilo kojoj zemlji na svetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.