Novi mađarski ustav nedemokratski?

Mađarski parlament usvojio je danas nov ustav glasovima vladajuće koalicije, koja ima dvotrećinsku većinu u najvišem zakonodavnom telu Mađarske.

Mađarski parlament usvojio je danas nov ustav glasovima vladajuće koalicije, koja ima dvotrećinsku većinu u najvišem zakonodavnom telu Mađarske.

 

Socijalisti i levičarsko-zeleno krilo LMP bojkotovali su glasanje, dok je krajnje desničarska Jobik partija glasala protiv predloženog teksta novog ustava Mađarske.

Poslaničke grupe vladajuće koalicije, koju čine partija Fides premijera Viktora Orbana i Demohrišćanska narodna partija, podnele su mađarskom parlamentu 14. marta predlog novog Ustava.

Istovremeno, vladajući Fides je raniju odredbu, prema kojoj je za usvajanje Ustava potrebna osamdesetoprocentna većina poslanika, zamenio dvotrećinskim većinom - onom koju vladajuća koalicija ima u parlamentu, napoinju agencije.

Više hiljada ljudi protestovalo je u petak protiv novog ustava, koji će, po oceni grupa za ljudska prava, oslabiti demokratska dostignuća.

Kritičari smatraju da će novi ustav ograničiti područje delatnosti buduće vlade, otežati usvajanje evra u Mađarskoj, dovesti do zabrane abortusa i diskriminisati homoseksualce i nehrišćane, navodi AFP.

Po mišljenju mnogih, novousvojeni ustav je diskriminatorski, budući da je u njemu stavljen naglasak na tradicionalne porodice i hrišćanstvo. To je pokrenulo pitanje šta će biti sa onima koji se ne uklapaju u taj kalup, kao što su ateisti, homoseksualci ili samohrani roditelji.

Novi Ustav Mađarske stupa na snagu 1. januara 2012. godine.

  • Lala

    18.04.2011 20:34
    ..
    Jedina mogucnost je da dovedu konjstunicu kao pravnog savetnika, a obradovica iz obrazcica kao ministra za ljudska prava i ravnopravnost polova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.