Galbrajt: Tuđman dopustio zločine

Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt izjavio da je tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman dopustio da se 1995. dogodi zločin u "Oluji".
Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt izjavio je za hrvatske medije da je tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman dopustio da se 1995. dogodi zločin u "Oluji". On je, međutim, ponovio svoju tezu da u "Oluji" nije počinjeno etničko čišćenje.

Galbrajt je ocenio da je presuda u Hagu imala malo drukčije značanje i da su se oslanjali na sastanke, posebno na onaj održan na Brionima da bi utvrdili da je bila namera isterati srpsko stanovništvo. On je ponovio da u "Oluji" nije bilo reči o etničkom čišćenju Srba iz Krajine: "Po mom mišljenju ovde nije bilo reči o etničkom čišćenju, jer u takvim slučajevima vojska proteruje stanovništvo s neke teritorije. U ovom je slučaju to stanovništvo pobeglo, možda su zato imali opravdani razlog, ali svakako su teritoriju napustili pre dolaska hrvatskih vojnih snaga."

"Smatram da Tuđman to nije učinio, ali videvši šta se dogodilo, da su ljudi otišli, dopustio je da se dogodi zločin", rekao je Galbrajt i dodao da su
"spaljivane kuće i ubijani oni koji su ostali da se drugi ne bi vratili". Odgovarjući na pitanje kako to da Hag sad kvalifikuje "Oluju" kao udruženi zločinački poduhvat, iako je američka administracija dala signal za tu operaciju, bivši ambasador je rekao da je on 1. avgusta 1995. preneo poruku vlade SAD Tuđmanu da razumeju zašto Hrvatska pokreće vojne operacije, odnosno da bi spasila Bihać.

"Rekli smo da se pod tim okolnostima ne protivimo vašim vojnim operacijama. Ali, jasno sam pritom upozorio Tuđmana da mora zaštititi srpske civile, a on se na ta upozorenja oglušio", rekao je Galbrajt. On je naglasio da SAD nisu odobrile operaciju čiji je cilj bio proterivanje Srba.

Galbrajt smatra da su Hrvati napravili potez bez presedana u međunarodnim odnosima, jer su generale poslali na suđenje nakon rata u kojem su pobedili iako je to češći slučaj s onima koji rat izgube. "To samo pokazuje koliko se Hrvatska promenila od vremena Tuđmana i da se razvila u savremenu demokratsku državu u kojoj postoji vladavina prava kakva verovatno ne bi postojala ni u SAD-u u ovakvim okolnostima", rekao je Galbrajt.

  • janko

    19.04.2011 10:53
    dogovor
    ma dogovorili su se zloba i njofra
  • 13

    19.04.2011 09:51
    OVU BUDALU TREBA STRPATI U LUDARU.ON JE VECI USTASA OD HDZ-a,i ponekih nasih
  • Da, da

    19.04.2011 07:05
    Sami su napuštali domove, da bi pobegli od hrvatskih vojnika, koji su sve ubijali po kućama. Kao što je i sam rekao, oni koji su ostali su ubijani, da se drugi ne bi vratili i srpske kuće su spaljivali. Kako onda to nije etničko čišćenje?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.