Potraga za žrtvama zemljotresa

Japanske vlasti će sutra pokrenuti veliku operaciju pronalaženja tela žrtava u oblasti koju su 11. marta pogodili razorni zemljotres i cunami.
Japanske vlasti će sutra pokrenuti veliku operaciju pronalaženja tela žrtava u oblasti koju su 11. marta pogodili razorni zemljotres i cunami.

Operacija će trajati dva dana i u njoj će učestvovati ukupno 24.800 vojnika sa 90 helikoptera i aviona, 50 brodova i 100 podmornica. Oni će pretražiti vode udaljene do 20 kilometara od odbale. U potrazi će učestvovati i policija, obalska straža, kao i američki vojnici.

Zvaničnici ministarstva poljoprivrede planiraju da pošalju tim od šest veterinara u zonu oko havarisanog nuklearnog kompleksa "Fukušima", iz koje je evakuisano stanovništvo, da provere šta je sa stotinama hiljada napuštenih krava, svinja i pilića, od kojih su mnogi do sada verovatno uginuli od gladi. Procenjuje se da su evakuisani meštani napustili 3.000 krava, 130.000 svinja i 680.000 pilića kada su prošlog meseca sa početkom nuklearne krize u žurbi napustili domove. Vlasti, takođe, razmišljanju o mogućnosti eutanazije za životinje koje umiru, kažu zvaničnici, kako prenosi AP.

Do sada je potvrđeno da je u zemljotresu i cunamiju na severoistoku i istoku Japana poginulo 14.300 ljudi, dok se 12.000 vode kao nestali. Pretpostavlja se da je neka tela odnelo more, dok su neka zatrpana ispod uništenih zgrada. U međuvremenu, specijalni savetnik japanskog premijera za nuklearnu krizu Goši Hosono objavio je da je neposredni rizik od širenja veće količine radijacije iz "Fukušime" sada manji, ali da situacija u nuklearki nije u potpunosti stabilizovana, preneo je AFP.

Problemi u "Fukušimi" počeli su kada su posle zemljotresa jačine 9 stepeni Rihterove skale i cunamija, usled nestanka struje, prestali da rade sistemi za hlađenje ukupno šest reaktora, koliko ih ima u "Fukušimi". Zbog prestanka rada rashladnih sistema došlo je do niza eksplozija i požara na reaktorima, oštećenja struktura u kojima su smeštena jezgra reaktora, kao i delimičnog topljenja ili porasta temperature u bazenima u kojima je skladišteno potrošeno nuklearno gorivo.

Japanske vlasti od tada pokušavaju da spreče potpuno topljenje reaktora i dalje širenje radijacije stabilizovanjem reaktora.

Japanske vlasti će sutra pokrenuti veliku operaciju pronalaženja tela žrtava u oblasti koju su 11. marta pogodili razorni zemljotres i cunami.

 

Potraga za žrtvama (Beta, arhiva)Operacija će trajati dva dana i u njoj će učestvovati ukupno 24.800 vojnika sa 90 helikoptera i aviona, 50 brodova i 100 podmornica.

 

Oni će pretražiti vode udaljene do 20 kilometara od odbale. U potrazi će učestvovati i policija, obalska straža, kao i američki vojnici.

 

Zvaničnici ministarstva poljoprivrede planiraju da pošalju tim od šest veterinara u zonu oko havarisanog nuklearnog kompleksa "Fukušima", iz koje je evakuisano stanovništvo, da provere šta je sa stotinama hiljada napuštenih krava, svinja i pilića, od kojih su mnogi do sada verovatno uginuli od gladi.

 

Procenjuje se da su evakuisani meštani napustili 3.000 krava, 130.000 svinja i 680.000 pilića kada su prošlog meseca sa početkom nuklearne krize u žurbi napustili domove.

 

Vlasti, takođe, razmišljanju o mogućnosti eutanazije za životinje koje umiru, kažu zvaničnici, kako prenosi AP.

 

Do sada je potvrđeno da je u zemljotresu i cunamiju na severoistoku i istoku Japana poginulo 14.300 ljudi, dok se 12.000 vode kao nestali. Pretpostavlja se da je neka tela odnelo more, dok su neka zatrpana ispod uništenih zgrada.

 

U međuvremenu, specijalni savetnik japanskog premijera za nuklearnu krizu Goši Hosono objavio je da je neposredni rizik od širenja veće količine radijacije iz "Fukušime" sada manji, ali da situacija u nuklearki nije u potpunosti stabilizovana, preneo je AFP.

 

Problemi u "Fukušimi" počeli su kada su posle zemljotresa jačine 9 stepeni Rihterove skale i cunamija, usled nestanka struje, prestali da rade sistemi za hlađenje ukupno šest reaktora, koliko ih ima u "Fukušimi".

 

Zbog prestanka rada rashladnih sistema došlo je do niza eksplozija i požara na reaktorima, oštećenja struktura u kojima su smeštena jezgra reaktora, kao i delimičnog topljenja ili porasta temperature u bazenima u kojima je skladišteno potrošeno nuklearno gorivo.

 

Japanske vlasti od tada pokušavaju da spreče potpuno topljenje reaktora i dalje širenje radijacije stabilizovanjem reaktora.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet