Ponovna kontrola granica u šengenskom prostoru

Evropska komisija će predložiti ponovno uvođenje kontrola granica u šengenskom prostoru, pod pritiskom Pariza i Rima.

Evropska komisija će predložiti ponovno uvođenje kontrola granica u šengenskom prostoru, pod pritiskom Pariza i Rima.

Francuska i Italija su zabrinute zbog dolaska hiljada imigranata iz Tunisa.

Privremeno ponovno uspostavljanje kontrole državnih granica unutar šengenskog prostora je "jedna od mogućnosti" za vanredne prilike, rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso u pismu upućenom krajem prošle nedelje Francuskoj i Italiji.

Ali, suština je, rekao je jedan evropski diplomata, to što je jasno podvučen princip ponovnog uspostavljanja kontrole na granicama.

Ta revizija može "podriti filozofiju šengenskog sistema" koja se oslanja na međusobno poverenje među državama, upozorio je Iv Paskva, evropski ekspert za migraciju.

Pariz, u sukobu sa Rimom oko prijema migranata iz Tunisa, procenjuje da su sadašnje "zaštitne klauzule" koje omogućavaju nekoj državi da ponovo uvede kontrolu granice, previše restriktivne.

Francuska želi da se to moze učiniti ne samo u slučaju "ozbiljnog ugrožavanja javnog reda ili nacionalne bezbednosti" - kako je sada, već i u slučaju "neuspeha" države da nadzire svoje granice.

Jedan evropski diplomata je naveo primer grčko-turske granice, jednog od glavnih ulaza ilegalne migracije u Evropu.

"Neophodno" je da kontrola na granicama Evrope bude "efikasna i pouzdana", ukazuje se u tekstu koji Komisija treba da utvrdi u sredu, a ciji je primerak dobio AFP. Taj tekst je još podložan promenama.

Evropski komesar za imigraciju Cecilia Malmstrem bi u sredu takođe trebalo da predloži jačanje Fronteksa - agencije odgovorne za nadgledanje spoljnih granica EU.

Ti predlozi će potom biti na dnevnom redu sastanka ministara unutrašnjih poslova EU 12. maja u Briselu, a finaliziraće ih šefovi država i vlada EU u junu.

"Cilj je da se ide što je brže moguće ka jačanju upravljanja šengenskom zonom", rekao je diplomata iz jedne velike evropske zemlje.

Francuska poziva na promeu režima Šengena, a nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele je za to da se postave ograničenja za izmenu propisa. "Sloboda kretanja u Evropi je takav uspeh, da o tome ne treba ponovo pregovarati", rekao je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet