Bramerc: Pristup Hrvatske ne doprinosi pomirenju

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razočaran je načinom na koji hrvatska vlada tumači presudu Anti Gotovini, ocenjujući da je to kratkovidan pristup koji neće dovesti do pomirenja.
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razočaran je načinom na koji hrvatska vlada tumači presudu Anti Gotovini, ocenjujući da je to kratkovidan pristup koji neće dovesti do pomirenja.

"Država se ne brani pljačkom i ubijanjem civila", rekao je Bramerc. Prema njegovim rečima, reagovanja u Hrvatskoj na haške presude su iznenađujuća jer je suđenje trajalo tri godine pri čemu je tužilaštvo iznelo velik broj dokaza o zločinima koji su počinjeni i za koje nema sumnje da su se dogodili.

"Voleo bih da vlast na odgovarajući način analizira presudu kako bi se izbegla sva moguća pojednostavljenja", rekao je Bramerc. Haški tužilac je još jednom demantovao da je na konferenciji u Briselu rekao da je "Oluja" bila legitimna akcija.

"Komentari koje sam izneo nisu tačno preneti. Nisam komentarisao ni zakonitost ni legitimnost operacije 'Oluja', niti je moja kancelarija zauzela bilo kakav stav o tom pitanju tokom suđenja Gotovini i drugima", naglasio je tužilac. On je precizirao da u postupcima pred Haškim sudom nije od značaja da li je neka strana u sukobu imala pravo da pribegne oružanoj sili, već da je relevantno da li su u vojnim operacijama, uključujući i "Oluju", počinjeni zločini.

"Na konferenciji sam tu razliku jasno naznačio, pa je simptomatično da je to kasnije pogrešno prikazano u većini medijskih komentara nakon presude. Sudsko veće se uverilo da su zločini počinjeni i da generali Gotovina i Markač snose za te zločine odgovornost. Presuda sudskog veća dovoljno je jasna", ističe Bramerc.

  • 04.05.2011 13:09
    o Boze, kada se cita izjava gospodina Bramerca vidi se da nema razlike izmedju Srbije i Hrvatske, svak svoje "genijalne patriote" brane

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.