Amerikanci neće objaviti fotografije Bin Ladena

Predsednik SAD Barak Obama odlučio je da ne objavi fotografije ubijenog Osame bin Ladena, prenele su večeras američke televizijske mreže.
Predsednik SAD Barak Obama odlučio je da ne objavi fotografije ubijenog Osame bin Ladena, prenele su večeras američke televizijske mreže. Odluka je doneta nakon velike debate unutar Obamine administracije o tome da li treba objaviti nešto što je tako "grozno", kako bi se dokazalo da je Bin Laden mrtav.

"Materijal je osetljiv, po pitanju prikladnosti objavljivanja fotografija", izjavio je portparol Bele kuće Džej Karni, dodajući da bi fotografije mrtvog lidera Al Kaide mogle da budu "zapaljive".

Direktor CIA Leon Paneta rekao je juče da će fotografije, na kraju, biti objavljene. Nekoliko advokata koji su videli fotografije izjavili su da Bela kuća ne bi trebalo da ih objavi.

Američka senatorka tvrdi da je videla fotografiju

Američka senatorka Keli Ajot izjavila je danas da je videla jednu od fotografija mrtvog Osame bin Ladena i istakla da slika potvrđuje njegov identitet. "Videla sam jednu od njih. Jedan senator mi ju je pokazao", kazala je Ajot, senatorka iz redova Republikanske partije.

Prema njenim rečima, metak je Bin Ladena pogodio u lice. Upitana da li fotografija potvrđuje identitet ubijenog kao lidera Al Kaide ona je odgovorila: "Prema mom mišljenju, da. Naravno, ja nisam stručnjak za ovu oblast, ali on je bio veoma poznata osoba. Kada vidite sliku, jasno se vide njegove poznate konture".

Ona je rekla da smatra da fotografije treba javno objaviti kako bi se eliminisale teorije zavere o tome da li je vođa Al Kaide zaista ubijen.

Ubistvo Bin Ladena-nacionalna samoodbrana

Ministar pravde SAD Erik Holder izjavio je danas da je operacija protiv Osame bin Ladena bila opravdana i da je reč o "aktu nacionalne samoodbrane".

"Operacija u Abotabadu je bila opravdana i u skladu sa našim vrednostima", rekao je Holder. "Da se predao, nameravao da se preda, mislim da bismo mi to očito prihvatili, ali nije postojalo naznaka da on to želi da učini i stoga je njegovo ubijanje bilo prikladno".

Holdera su senatori propitivali pošto je juče Bela kuća saopštila da je Bin Laden bio nenaoružan kada su ga likvidirali američki komandosi u prepadu na njegovo pakistansko uporište u noći između nedelje i ponedeljka. Kritike koje su usledile povećale su zabrinutost o zakonitosti same operacije, naveo je BBC.

  • obama bin laden

    04.05.2011 18:57
    Naravno da nece objaviti, kad tih slika ni nema. Mozda foto montaza

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.