Čomski: Buš veći zločinac od Bin Ladena

"Upitajmo se kako bismo reagovali da su se irački komandosi spustili u sedište Buša, ubili ga i bacili njegovo telo u Atlantski okean", napisao je jutros jedan od najuticajnijih svetskih intelektualaca Noam Čomski, koji se oglasio tek nedelju dana nakon likvidacije Osame bin Ladena.

"Upitajmo se kako bismo reagovali da su se irački komandosi spustili u sedište Buša, ubili ga i bacili njegovo telo u Atlantski okean", napisao je jutros jedan od najuticajnijih svetskih intelektualaca Noam Čomski, koji se oglasio tek nedelju dana nakon likvidacije Osame bin Ladena.

Zašto su ubili nenaoružanog čoveka?

Filozof koji ima milione istomišljenika u SAD-u i širom sveta, očekivano je udario po američkom trijumfalizmu nakon operacije i ubistvo nenaoružanog bin Ladena bez zadrške nazvao ilegalnim.

"Savršeno je jasno da je operacija bila planirani atentat, kojim su višestruko prekršene osnovne norme međunarodnog prava. Čini se da uopšte nije bilo pokušaja da se uhapsi nenaoružana žrtva, što je 80 komandosa moglo da uradi, jer su i sami potvrdili da nije bilo gotovo nikakvog otpora, osim bin Ladenove supruge koja je stala pred njih", tvrdi Čomski.

Bin Laden je priznao napade. Ja sam priznao da sam osvojio bostonski maraton.

Posebno je udario po pozivanju na pravo i pravdu, kojih su puna usta američkim političarima kad govore o akciji Džeronimo.

"Još u aprilu 2002. šef FBI-a Robert Miler je rekao "da veruje" da je zavera planirana u Afganistanu. To, međutim, nisu znali osam meseci ranije kad su imali ponudu talibana da izruče bin Ladena ako im se predoče dokazi. Obama je jednostavno lagao kad je rekao da smo brzo ustanovili da je napade 11. septembra izvela Al Kaida. Mnogo se govori o bin Ladenovoj ispovesti, koja mi izgleda kao moja ispovest da sam pobedio na bostonskom maratonu", navodi Čomski.

Zar su telo morali da bace u more?

Čomski se osvrnuo i na medijski tretman operacije.

"Mnogo je medijskih rasprava u Vašingtonu koje izražavaju bes prema Pakistanu jer nije izručio bin Ladena, iako su vojne i sigurnosne snage bile svesne njegove prisutnosti u Abotabadu. Manje se govori o pakistanskom besu zbog toga što je SAD napao njihovu teritoriju da bi izvršio politički atentat. Antiamerički žar u Pakistanu i dosad je bio velik, a ovi događaji će ga samo pogoršati. Odluka da se telo baci u more očekivano je isprovocirala bes i skepsu u većini muslimanskog sveta", smatra američki filozof.

Bin Laden je "osumnjičeni", a Buš "izvršilac odluka"

Najradikalniji je u tezi da je Džordž Buš mnogo veći zločinac od bin Ladena.

"Bez ikakve dileme, njegovi zločini znatno nadmašuju  bin Ladenove, on nije bio "osumnjičeni" nego "donosilac odluka", piše Chomsky.

Za Buša tvrdi da je izdao zapovesti da se počini "vrhovni međunarodni zločin koje se razlikuje od drugih ratnih zločina samo u tome što sadrži u sebi akumulirano zlo celine (citira sud iz Nirnberga), za kojeg su nacistički zločinci obešeni: stotine hiljada mrtvih, milioni izbeglica, uništavanje većeg dela zemlje, sektaški sukob koji se sad proširio na ostatak regije.

Bi li nacistička Nemačka svoje oružje nazvala Jevrej ili Cigan?

Okomio se i na naziv operacije.

"Isto je i s imenom. Operacija Džeronimo. Imperijalistički mentalitet je toliko ukorenjen u zapadnom društvu da niko ne može da uoči da slave bin Ladena, poistovećujući ga s hrabrim otporom genocidnim osvajačima. To je isto kao nazivanje naših ubojitih oružja po žrtvama naših zločina: Apache, Tomahawk... To je kao da je Luftvafe nazvao svoje borbene avione Jevrej ili Cigan", zaključuje Čomski.

U eseju o Americi i bin Ladenu poručuje da mnogo toga još nije rečeno, ali da nam čak i najosnovnije i najočitije činjenice daju mnogo materijala za razmišljanje.

  • janko

    10.05.2011 07:00
    @Marko
    mozda? stvarno mozda je umro ili je mozda umreo. o tome se dosta citalo ili se citao. verovatno o tome vise znaju ovi animalni bin ladenovci.
  • Marko

    09.05.2011 18:47
    ....
    Jeste Bus nije presednik ali ni Bin Laden barem par godina ne radi nista nema ga nigde... Pitanje da li su ga ubili mozda je covek stvarno umreo pre 2-3godine kako sto se prica vec duze vreme.Ameri samo za pare dobili lokaciju groba uzeli telo kako nebi bilo dokaza kad je umreo i sad izveli operaciju.

    I Bus je naredjivao ubistva i nebi me zacudilo da teroristi udare na njega. Time bi uterali strah u kosti i Obami koji je sad dosta teza meta nego Bus...

    Inace ovaj covek sto pise je vise nego pametan o njemu se citao dosta toga...
  • 09.05.2011 18:13
    Bush jeste nedotupavni kreten ali ovaj Čomski je totalno prolupao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.