21. put na vrhu sveta

Apa Šerpa (51) 21. put se popeo na najviši planinski vrh Mont Everest, čime je ponovo oborio sopstveni rekord zabeležen u Ginisovoj knjizi rekorda.

Apa Šerpa (51) 21. put se popeo na najviši planinski vrh Mont Everest, čime je ponovo oborio sopstveni rekord zabeležen u Ginisovoj knjizi rekorda.

Planinar i najpoznatiji vodič iz naroda Šerpasi, poveo je novu ekspediciju u kojoj je pored njega učestvovalo još pet osoba sa kojima se peo tokom čitave noći. Organizatori ekspedicije su izjavili da su uslovi za penjanje bili savršeni.

Apa, čije je puno ime Lakpa Tenzing Šerpa, poznat je i kao "Super Šerpas" jer je apsolutni rekorder u broj osvajanja najvišeg vrha Himalaja i sveta. On je prvi put uspeo da se popne, nakon četiri neuspešna pohoda, 10. maja 1990. godine, zajedno sa unukom Edmunda Hilarija, Piterom i vođom ekspedicije Robom Halom. Prošle godine Apa je izjavio da je penjanje na Mont Everest postalo teže zbog topljenja snega i leda izazvanog globalnim zagrevanjem.

Mont Everest ili na tibetanskom Čomolungma je, prema zvaničnim merenjima, visok 8.848 metara. U pokušajima njegovog osvajanja do sada je stradalo više od 200 osoba. Postoje dva glavna puta do Najvišeg vrha, severoistočni (sa kineske strane) i jugoistočni (sa nepalske strane). Planinari se češće odlučuju za ovaj drugi jer je pristupačniji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet