EK: Danska da objasni pogranične kontrole

Evropska komisija zatražila je od danskih vlasti da obrazlože odluku o ponovnom uspostavljanju kontrola na granicama, upozorivši da se princip slobodnog kretanja ne sme kršiti.

Evropska komisija zatražila je od danskih vlasti da obrazlože odluku o ponovnom uspostavljanju kontrola na granicama, upozorivši da se princip slobodnog kretanja ne sme kršiti.

"Zatražili smo da nam danske vlasti objasne i pojasne tu odluku", rekla je portparolka Evropske komisije Pia Arenkilde Hansen i dodala da komisija neće prihvatiti nikakvo kršenje principa slobodnog kretanja ljudi i dobara u okviru Evropske unije. Istovremeno portparol evropske sekretarke za bezbednost i imigraciju Sesilije Malmstrom izjavio je da će Evropska komisija "vrlo pažljivo analizirati" čitav slučaj i da se neće ustezati da reaguje ako se pokaže da su strahovanja (Komisije) utemeljena.

Odluka Danske da ponovo uspostavi kontrole na granici usledila je nakon što su Pariz i Rim zatražili privremeno uspostavljanje pograničnih kontrola zbog priliva ilegalnih imigranata iz Tunisa. Malmstrom će zatražiti pojašnjenja od danskih vlasti tokom sastanka ministara unutrašnjih poslova EU koji će se u četvrtak održati u Briselu.

Danska je u sredu najavila da će što pre ponovo uspostaviti pogranične kontrole na granicama unutar Unije. Ta odluka je proistekla iz sporazuma vladajuće partije i ekstremne desnice, a trebalo bi da stupi na snagu za dve do tri sedmice.

  • srdjan

    12.05.2011 08:48
    Početak kraja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet