Imenovan privremeni vođa Al Kaide

Egipćanin Saif al-Adel, nekadašnji oficir specijalnih snaga egipatske vojske, izabran je za privremenog vođu terorističke organizacije Al Kaida, rekao je Noman Benotman, bivši lider Libijske islamističke borbene grupe.

Egipćanin Saif al-Adel, nekadašnji oficir specijalnih snaga egipatske vojske, izabran je za privremenog vođu terorističke organizacije Al Kaida, rekao je Noman Benotman, bivši lider Libijske islamističke borbene grupe. Ta organizacija je nekada bila bliska Al Kaidi, ali se u poslednjih nekoliko godina odrekla njene ideologije.

Benotman je rekao da odluku da se na čelu organizacije nađe Egipćanin možda neće dobro prihvatiti saudijski i jemenski članovi Al Kaide, koji smatraju da naslednik Bin Ladena treba da bude sa Arabijskog poluostrva, regiona koji svi muslimani smatraju svetim.

Al Adel se borio protiv sovjetske vojske u Avganistanu 1980-ih godina, a nakon pada talibanskog režima u ovoj zemlji pobegao je u Iran, odakle je upravljao terorističkim napadima u Saudijskoj Arabiji koji su počeli u Rijadu u maju 2003. godine, a u kojima su poginule desetine ljudi. Ime al-Adela dovodi se u vezu i sa podmetanjem bombi u ambasade SAD u Keniji i Tanzaniji 1998. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet