Hrvatska proterala libijskog diplomatu

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske otkazalo je danas gostoprimstvo otpravniku poslova libijske ambasade u Hrvatskoj Abdulkarimu Naasu zbog delovanja koje nije u skladu sa diplomatskom praksom.
Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske otkazalo je danas gostoprimstvo otpravniku poslova libijske ambasade u Hrvatskoj Abdulkarimu Naasu zbog delovanja koje nije u skladu sa diplomatskom praksom.

"Aktivnosti otpravnika poslova u Republici Hrvatskoj smatraju se neprimerenima i suprotnim uobičajenom diplomatskom delovanju. Preneseno mu je da će mu se oduzeti diplomatski status i da se očekuje da u razumnom roku napusti teritoriju Hrvatske", saopštilo je hrvatsko ministarstvo.

U saopštenju se ukazuje da se time ne prekidaju diplomatski odnosi s Libijom, ali da se do daljnjeg prekida i komunikacija s libijskim diplomatskim predstavništvom u Zagrebu.

Ministarstvo spoljnih poslova podseća i da je u martu ove godine Hrvatska zbog bezbednosne situacije privremeno zatvorila svoju ambasadu u Tripoliju.

Hrvatski mediji prenose da su razlozi za proterivanje Naasa njegovi progadafijevski stavovi, a posebno kritika u medijima hrvatske podrške rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Libiji koja je dala "zeleno svetlo" za međunarodnu intervenciji u toj zemlji.

Naas je za "Večernji list" izjavio da će poštovati odluku vlasti u Zagrebu.

Libija i Hrvatska nisu imale diplomatske odnose na nivou ambasadora, već otpravnika polova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet