Nemački naučnici otkrili uzrok smrtonosne infekcije

Nemački naučnici misle da su otkrili tip opasne bakterije ešerihije koli od koje je u toj zemlji umrlo najmanje pet osoba, dok je njih oko 600 inficirano.
Nemački naučnici misle da su otkrili tip opasne bakterije ešerihije koli od koje je u toj zemlji umrlo najmanje pet osoba, dok je njih oko 600 inficirano.

Istovremeno, vlasti pozivaju na smirenost, dok su Nemci veoma uznemireni jer se infekcija brzo širi.

Naučnici Univerzitetske klinike u Minsteru uvereni su da se radi o tipu HUSEC 41 koji je multirezistentan, što znači da mnogi antibiotici, među kojima je i penicilin, tu ne pomažu, ali da, ipak, kako se navodi, postoji jedna grupa koja pomaže.

Prema mišljenja eksperata sa Uniklinike Minster, reč je o anitbioticima Carbapeneme iz grupe Beta-Lactam-Antiobiotika, koji bi mogli pomoći u lečenju inficiranih osoba EHEC-bakterijom.

"Uspelo nam je da učinimo taj korak. Identifikacija pomaže sada, pre svega, u tome da tražimo poreklo bakterije", rekao je Štefan Dajzing sa Univerzitetske klinike Minster.

Građani uznemireni

Dok naučnici pokušavaju da otkriju tačan tip smrtonosne bakterije EHEC, Nemačkom se dramatično širi infekcija.

Uprkos tome, predsednik lekarske komore Jerg-Ditrih Hope, pozvao građane na smirenost rekavši da ako se budu pridržavali higijenskih mera, onda se brzo širenje ove bakterije može zaustaviti.

Naglašavajući da je Nemačka dobro opremljena i da ima dovoljlno stanica za dijalizu, gde se svi oboleli mogu tretirati, Hope je smirivao situaciju i rekao da se o tome ne mora brinuti. Nemačka štampa prenosi, međutim, da su građani veoma uznemireni.

Do sada se smatra da je izvor ove bakterije u severnoj Nemačkoj i da se ona, najverovatnije, nalazi, pre svega, u povrću koje se jede sveže - zelenoj salati, krastavcima, paradajzu. Nemačka štampa piše da su zaraženi pacijenti rekli da su jeli upravo to povrće.

Simptomi infekcije EHEC-bakterijom su teški i krvavi prolivi, a u sledećoj fazi oštećenja bubrega i mozga, koje, kako kaže statistika, u pet odsto slučajeva završava smrću. Eksperti savetuju visoke higijenske standarde u pripremi hrane i odlazak kod lekara posle prvih simptoma bolesti, kao i mirovanje i uzimanje najmanje dve litre tečnosti dnevno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.