Razmatra se odšteta za žrtve Tjenanmena

Kineska policija prvi put je nagovestila mogućnost davanja odštete članovima porodica ubijenih tokom gušenja studentskog protesta na trgu Tjenanmen 1989, navodi se u otvorenom pismu koje je objavilo udruženje za zaštitu žrtava.

Kineska policija prvi put je nagovestila mogućnost davanja odštete članovima porodica ubijenih tokom gušenja studentskog protesta na trgu Tjenanmen 1989, navodi se u otvorenom pismu koje je objavilo udruženje za zaštitu žrtava.

Policija je u februaru dva puta razgovarala sa članovima porodice jedne od žrtava, navodi se u pismu "Majki Tjenanmena", što može da nagoveštava promenu stava kineskog režima koji je do sada uvek opravdavao gušenje protesta ocenjenog devedesetih godina kao "kontrarevolucionaran". "Oni su samo pokrenuli pitanje sume koja bi bila isplaćena, ističući da je reč o individualnom slučaju i ne čitavoj grupi porodica", navodi se u pismu Majki Tjenanmena koje je objavljeno uoči 4. juna i obeležavanja godišnjice krvoprolića na Tjenanmenu.

U tekstu se ističe da nije predviđeno nikakvo formalno izvinjenje za masakr koji se desio u noći između 3. i 4. juna 1989, kada je vojska silom rasterala demonstrante sa centralnog pekinškog trga. Prema nekim procenama tada je poginulo više stotina ljudi. Vlasti, takođe, ne nameravaju da navedu imena odgovornih koji su naredili da se puca na demonstrante, što je takođe bio jedan od zahteva "Majki Tjenanmena" koje već 16 godine pozivaju vlasti na dijalog, ali nailaze na potpunu "tišinu".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.