Pronađen kostur Mona Lize?

U manastiru Sveta Ursula u Firenci, arheolozi su u potrazi za ostacima žene, iskopali kostur za koju se veruje da pripada modelu čuvene Da Vičijeve slike Mona Lize.
U manastiru Sveta Ursula u Firenci, arheolozi su u potrazi za ostacima žene, iskopali kostur za koju se veruje da pripada modelu čuvene Da Vičijeve slike Mona Lize.

U potrazi za ostacima Da Vinčijeve Mona Lize arheolozi sa bolonjskog univerziteta su pronašli kostur koji bi mogao da pripada tajanstvenoj ženi. Kostur je iskopan u manastiru u Firenci, gde su istraživači u potrazi za ostacima Lize Gerardini Del Đokondo. Za nju se veruje da je bila model Da Vinčiju tokom stvaranja Mona Lize.

Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo da li je kostur ženski, a posebno da bi se proverilo da li je živeo i umro u isto vreme kakada i Liza Gerardini.

Naučnici su pre nekoliko godina na osnovu istorijskih zapisa došli do zaključka da je Liza poslednje dve godine svog života (do 1542. godine) provela u manastiru Sveta Ursula u Firenci i da je tu i sahranjena.

Arheolozi će izvući DNK iz kostura i uporediti ga s ostacima Lizine dece, koja su bila sahranjena u zasebnom grobu. Naučnici se nadaju i da će rekonstruisati njeno lice i uporediti ga sa onim na slici Mona Liza.
  • 01.06.2011 16:24
    U prevodu, pronadjen je jos jedan nacin da se turistima uzme novac, isto kao sa grobom Sekspirove Julije. Sledeci je Supermenov grob u Pizi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet