Smrtonosna bakterija stigla u Holandiju i Češku

Najmanje petoro Holanđana je zaraženo smrtonosnom EHEC bakterijom, koja je dosad usmrtila 17 Evropljana, saopštilo je danas holandsko ministarstvo zdravlja.
Najmanje petoro Holanđana je zaraženo smrtonosnom EHEC bakterijom, koja je dosad usmrtila 17 Evropljana, saopštilo je danas holandsko ministarstvo zdravlja.

Svih pet zaraženih Holanđana su oboleli dok su bili u poseti Nemačkoj.

Četvoro od obolelih Holanđana ima i sindrom hemolitičke uremije (HUS), komplikacije koju izaziva EHEC, a manifestuje se krvavom dijarejom, ozbiljnim oštećenjem jetre i mogućim smrtnim ishodom, izveštava AFP.

Ima još sumnjivih slučajeva kod kojih se utvrđuje da li je u pitanju infekcija EHEC-om, stoji u saopštenju pomenutog ministarstva.

U Nemačkoj je dosad od ove zaraze umrlo 16 osoba, a jedna u Švedskoj.

Nemački Institut Robert Koh saopštava da je od juče broj domaćih građana kod kojih je registrovan HUS značajno povećan - sa 373 na 470.

U Češkoj je potvrđen prvi slučaj zaraze enterohemoragičnom bakterijom ešerihija koli (EHEC), a broj obolelih preti da poraste na tri pošto se čekaju rezultati testa još dva pacijenta, saopštio je danas portparol Ministarstva zdravlja Vlastimil Sršenj.

Muškarac za koga se verovalo da je prva žrtva bakterije EHEC koja je izazvala smrt 16 ljudi u Nemačkoj, oboleo je od neke druge crevne infekcije.

"Laboratorijski testovi potvrdili su da se opasnom formom ešerihije koli zarazila Amerikanka, turista, a sada se leči u praškoj bolnici Na Bulovce", rekao je taj portparol.

Ta Amerikanka u Češku je doputovala posle boravka u Nemačkoj. Čekaju se i rezultati testova starije žene iz Hradeca Kralove na istoku Češke i još jednog pacijenta sa simptomima tog opasnog oboljenja koje može da izazove prestanak rada bubrega i smrt.

Češka Državna poljoprivredna i prehrambena inspekcija počela je kontrole svih vrsta povrća i to ne samo od proizvođača iz Nemačke ili Španije, već i iz balkanskih zemalja i sa domaćih plantaža.

Testovi španskih bio krastavaca koje su nemačke vlasti smatrale izvorom zaraze a 120 komada ih je stiglo i u češke prodavnice, negativni su i nikako ne predstavljaju izvor zaraze. Uprkos tim umirujućim informacijama vlasti, Česi su se uplašili i potpuno prestali da kupuju krastavce, a strah se preneo i na paradajz, salatu i druge vrste povrća.

Plantaže krastavaca pozivaju zato Čehe da dođu na ekskurziju, obiđu plantaže i uvere se da je njihovo povrće bezbedno. "Svako ko dođe videće da su naši krastavci čisti, apsolutno bez hemije", rekao je direktor jedine velike češke plantaže krastavaca Jaroslav Mozga.

U susednoj Slovačkoj za sada nema nijednog slučaja zaraze EHEC-om, a testovi 20 pacijenata u Košicama na istoku zemlje pokazali su da imaju drugo oboljenje.

U Poljskoj je još prošle sedmice zabeležen jedan slučaj zaraze bakterijom EHEC i to kod žene koja je doputovala iz Nemačke. Iako je smeštena u bolnicu u kritičnom stanju, ona se sada oporavlja, potvrdila je danas ministarka zdravlja Eva Kopač.
  • @Nikola

    01.06.2011 19:47
    Vidis, nije ti los zakljucak...
  • Nikola

    01.06.2011 18:57
    hmm
    Da nije mozda ovo osveta za ubistvo Bin Ladena?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.