Nagorno-Karabah: Sukob od jutros žešći, Tramp tvrdi da će zaustaviti rat, Turska na strani Azerbejdžana

Sukob Azerbejdžana i Jermenije nastavio se jutros još žešće. Prekid sukoba traže Moskva, Vašington i Brisel, dok Ankara optužuje Jermeniju i najavljuje punu podršku Azerbejdžanu.
Rusija: Potrebna maksimalna uzdržanost
 
Moskva je pozvala sve unutrašnje i spoljne aktere da pokažu maksimalnu uzdržanost u vezi sa situacijom u Nagorno-Karabahu, rekao je danas novinarima zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.
 
"Pozivamo sve unutrašnje i spoljne aktere da pokažu maksimum uzdržanosti, posebno u smislu retorike", rekao je Rudenko i dodao da je važno biti u ovom trenutku što je moguće oprezniji kako bi se osigurao prekid vatre i strane vratile za pregovarački sto, preneo je Tas.
 
On je rekao da je situacija i dalje vrlo opasna jer su strane prvi put od 2016. godine koristile teško oružje, a bilo je i izveštaja o žrtvama.
 
Tramp: Zaustavićemo borbe između Jermenije i Azerbejdžana
 
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će SAD pokušati da zaustave nasilje koje je buknulo između Jermenije i Azerbejdžana.
 
"Veoma pomno gledamo na to. Imamo puno dobrih odnosa u tom regionu. Videćemo da li to možemo da zaustavimo", rekao je Tramp, prenosi Rojters.
 
Grčka spremna da doprinese deeskalaciji u Nagorno-Karabahu
 
Grčka je osudila stradanje stanovništva u Nagorno Karabahu i izrazila spremnost da pomogne u smanjenju tenzija između Jermenije i Azerbejdžana. U telefonskom razgovoru šefova diplomatije Grčke Nikos Dendijasa i Jermenije Zograba Mnacakanijana potvrđene su snažne prijateljske veze između ove dve zemlje.
 
Grčka je ranije izrazila posebnu zabrinutost zbog nove ekslacije neprijateljstava između Jermenije i Azerbejdžana i pozvala na suzdržanost, momentalni prekid neprijateljstava i povratak za pregovarački sto u okviru OEBS-ove grupe iz Minska, preneo je Tas.
 
Ankara: Jermenija da okonča okupaciju u Azerbejdžanu
 
Turska je zatražila da Jermenija okonča "okupaciju" dela teritorije Azerbejdžana i povuče svoje "plaćenike i teroriste" iz Nagorno Karabaha.
 
"Jermenija mora odmah da prekine svoje napade i povuče svoje plaćenike i teroriste iz Nagorno-Karabaha i sa teritorije Azerbejdžana", poručio je turski ministar odbrane Hulusi Akar, dodavši da je neophodno da se uspostave prekid vatre i mir.
 
Turska je nedvosmisleno najavila da će pružiti podršku Azerbejdžanu. 
 
Iz Jerevana stižu optužbe da je turska vojska učestvovala u sukobima, ali Baku to negira.
 
Sukob nastavljen još žešće, mobilizacija i u Azerbejdžanu
 
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je na Jutjubu snimak napada na jermenske tenkove.
 
"Još dva tenka jermenskih oružanih snaga uništena su preciznom vatrom naših jedinica", navodi se u opisu video snimka.
 
 
Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, a isto je učinio i Azerbejdžan.
 
Situacija na liniji fronta u Nagorno-Karabahu pogoršala se ovog jutra. Vlasti te nepriznate republike objavile su da su Azerbejdžanci granatirali naseljena mesta i da ima žrtava među civilima.
 
Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jermenske snage jutros gađale grad Terter u Azerbejdžanu, u blizini regiona Nagorno-Karabah i upozorile da će biti preduzete recipročne mere.
 
Obe strane su u toj oblasti rasporedile teško naoružanje.
 
U nedelju, Baku je saopštio da je Jermenija gađala azerbejdžansku vojksu, dok Jerevan tvrdi da su snage Azerbejdžana započele ofanzivu ka Nagorno-Karabahu, a obe strane su prijavile gubitke i ljudske žrtve.
 
Juče su se dogodili naki od najintenzivnijih sukoba između trupa Jermenije i Azerbejdžana od 2016. godine, a Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha saopštilo je da su okršaji nastavljeni i jutros.
 
Kontradiktorne tvrdnje o poginulima
 
Oružane snage Jermenije su prvog dana kontraofanzive azerbejdžanske vojske pretrpele velike gubitke – ima preko 550 poginulih i ranjenih, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane. Jermenska strana navodi da je tokom noći poginulo još 15 vojnika i da u jermenskim redovima ima ukupno 31 mrtvih.
 
Istovremeno, predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska pretrpela velike gubitke i da je ubijeno oko 200 azerbejdžanskih vojnika, ali druga strana se nije oglašavala povodom ovih navoda.
 
Jermenija: Povratili smo kontrolu na većem delu teritorije
 
Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjijan izjavila je danas da je ministarstvo odbrane oblasti Nagorno-Karabah uspelo da povrati kontrolu nad brojnim pozicijama koje je ranije zauzela azerbejdžanska vojska.
 
"Jedinice Artsaha povratile su kontrolu tokom borbi nad oblastima koje su ranije izgubile", rekla je ona, prenosi Tas. Kako je rekla, azerbejdžanske trupe su od jutros nastavile napade koristeći tešku artiljeriju i oklopna vozila.
  • mrva

    28.09.2020 22:33
    @Podbarac

    znaci opet ta divna miroljubiva religija... Ah da, "nasa" je dobra njihova nije...
  • Pokojni Čika Franja

    28.09.2020 21:07
    Mir je svetinjA!
    "Dulce Bellum Inexpertis."
    ("Rat je sladak onome ko o njemu pojma nema.")

    Deziderije Erazmo Roterdamski (1466-1536), holandski mislilac, humanista i spisatelj.
  • pismen

    28.09.2020 16:17
    @Carls Tejlor
    ti decko pod hitno treba da trazis povracaj novca za geografiju, istoriju, pravopis (srpski jezik) I logiku (ako si je imao)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet