Žrtve silovanja tuže Vatikan

Nekoliko desetina žrtava u skandalu seksualnog zlostavljanja dece u Rimokatoličkoj crkvi u Belgiji najavili su danas podnošenje tužbe protiv Svete stolice.
Nekoliko desetina žrtava u skandalu seksualnog zlostavljanja dece u Rimokatoličkoj crkvi u Belgiji najavili su danas podnošenje tužbe protiv Svete stolice.

Papa Benedikt XVI uživa diplomatski imunitet, ali drugi vatikanski zvaničnici i belgijski biskupi će biti pozvani da svedoče u tom slučaju, izjavio je advokat žrtava Valter van Stenbriž, a preneo Rojters.

Grupa od oko 80 žrtava, za koju advokati kažu da raste iz dana u dan, saopštila je da je to prvi put u Evropi da su pravni postupci protiv Vatikana inicirani.

Kristin Muske, drugi advokat žrtava, kazala je da Vatikan nije intervenisao čak i kada je saznao za slučajeve zlostavljanja u crkvi u Belgiji.

Oko 500 slučajeva navodnog zlostavljanja u Rimokatoličkoj crkvi u Belgiji obelodanjeno je prošle godine.

Advokati su najavili da će tužbu podneti u septembru u Gentu, prenosi Srbijanet.
  • Richard Dawkins

    02.06.2011 07:54
    religija = zlo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.