Kongres kritikovao Obamu zbog Libije

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se kritikuje predsednik Barak Obama, jer je bez dozvole Kongresa uključio američke trupe u vojnu operaciju protiv Libije.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se kritikuje predsednik Barak Obama, jer je bez dozvole Kongresa uključio američke trupe u vojnu operaciju protiv Libije. Bela kuća je odmah ocenila da je ta rezolucija nepotrebna i da nije od pomoći.

Prema rečima Džona Bejnera, spikera Predstavničkog doma kojim dominiraju republikanci, predsednik nije pružio uverljivo opravdanje za tu operaciju koja traje već tri meseca, a u kojoj se pomaže pobunjenicima u borbi protiv snaga Moamera Gadafija. Predsednik od Kongresa nije tražio nikakvo odobrenje za intervenciju u Libiji, koju je pažljivo izbegavao da opiše kao rat.

Kongresmeni su, sa 268 za, prema 145 glasova protiv, usvojili rezoluciju koju je predložio Bejner. Oni zameraju da je Obama ignorisao da Kongres ima ustavno ovlašćenje da objavljuje rat. Rezolucijom se od Obame traži da u roku od 14 dana obavesti Kongres o detaljima misije u Libiji i njenim troškovima. Takođe se traži da se ne koriste kopnene trupe u Libiji, osim u operacijama spasavanja američkih vojnika. Zakon iz 1973. zahteva da svaka američka vojna akcija koju prethodno nije odobrio Kongres mora biti zaustavljena 60 dana pošto ga predsednik prvi put o njoj obavesti, ili da vrati trupe kući u narednih 30 dana, što ističe krajem juna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet