Papa: Kardinal Stepinac bio veliki hrišćanin

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i papa Benedikt XVI razgovarali su danas u Zagrebu "u četri oka", a kako se nezvanično saznaje, aktuelne teme bile su skoro pristupanje zemlje Evropskoj uniji i stanje na jugoistoku Evrope, posebno u Bosni i Hercegovini.
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i papa Benedikt XVI razgovarali su danas u Zagrebu "u četri oka", a kako se nezvanično saznaje, aktuelne teme bile su skoro pristupanje zemlje Evropskoj uniji i stanje na jugoistoku Evrope, posebno u Bosni i Hercegovini.

Papi su zatim predstavljeni i najbliži Josipovićevi saradnici, kao i supruga Tatjana i ćerka Lana. Usledio je susret sa premijerkom Jadrankom Kosor, s kojom su i sin Lovro i nekolicina najbližih saradnika, čime se zaključuje prvi deo današnjeg programa.

Očekuje se druženje s istaknutim osobama iz javnog života i sa mladima, a sutra velika misa na zagrebačkom Hipodromu, kao centralni događaj papine posete Hrvatskoj.

Nakon susreta sa Josipovićem papa je razgovarao i sa Kosorovom, koja je rekla novinarima da Hrvatska ima punu podršku poglarava Rimokatoličke crkve na putu ka EU.

Ona je rekla da je prenela papi da hrvatska javnost njegovu posetu doživljava kao novu nadu i ohrabrenje da se što prije završe pregovore i da Hrvatska kao 28. članica pristupi EU.

"Čuli smo reči podrške, nade, ohrabrenja, ljubavi i podrške", rekla je Kosorova, dodavši da je papina poseta veliki događaj za Hrvatsku.

Josipović: Hrvatska počašćena posetom pape

U pozdravnom govoru Josipović je rekao da je Hrvatska počašćena posetom pape i da se raduje njegovom dolasku, koji, kako je naveo, pada u srećnom trenutku, kada Hrvatska slavi 20 godina nezavisnosti i poklapa se sa završetkom pristupnih pregovora EU.

"Sveta stolica je odigrala ključnu istorijsku ulogu za Hrvatsku, posebno u doba jednoumlja u očuvanju hrvatskog bića. Hrvatska želi biti velikodušna u opraštanju svojim susedima, Hrvatska nije ostrvo, ona živi sa svojim susedima. Iako nisam vernik, u dubini svojih uverenja delim stavove sa vernicima", rekao je Josipović.

On je u avionu citirao svog prijatelja, kardinala Franje Šepera, koji je rekao da je "Hrvatska uvek bila Evropa, a ne Balkan". Papa je izneo i stavove u vezi kardinala Stepinca i ustaškog režima. On je rekao da je kardinal bio veliki hrišćanin i da je ustaški režim bio antihumanistički, preneo je "Jutarnji list".

"Kardinal (Stepinac) bio je veliki pastir i veliki hrišćanin, i čovek egzemplarnog humanizma. Rekao bih da je sudbina kardinala Stepinca bila da živi u dve suprotstavljene i antihumanističke diktature, prvo u ustaškom režimu koji je, tobože, ostvarivao san autonomije i samostalnosti, ali je u stvarnosti ta autonomija bila laž jer ju je Hitler instrumentalizovao za svoje ciljeve. Kardinal Stepinac je to veoma dobro shvatio i branio je stvarni humanizam od tog režima, braneći Srbe, Jevreje, Rome, uložio je snagu istinskog humanizma, pa i trpeći. Zatim je bila suprotna diktatura komunizma, gde se opet borio za veru, za prisutnost Božju u svetu, za stvarni humanizam koji zavisi o prisustvu Božjem. Humanizam cveta samo ako je čovek Božja slika i prilika", rekao je papa.

Zbog dolaska pape, koji će se danas i sutra sresti s hrvatskim državnim vrhom i istaknutim pojedinicima, ali i služiti verske obrede, Zagreb je pod policijskom opsadom, vožnja i parkiranje u centru grada je zabranjeno, a mnoge linije javnog saobraćaja su preusmerene.
  • &

    04.06.2011 17:10
    Papa i Stepinac
    Izgleda da Papi niko nije rekao da je laganje greh. Kako može da izjavi da je Stepinac humanista koji se zalagao za zaštitu Srba, jevreja itd u NDH kad je Stepinac direktno podrđaao ustaški režom? Nadam se da će neki od naših istoričara nešto reći tim povodom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.