Evropljani s juga rade više od Nemaca

Evropljani s juga kontinenta rade više i duže od Nemaca, pokazalo je jedno istraživanje, kojim se pobija stav nemačke kancelarke Angele Merkel da su radnici u zemljama pogođenim krizom – Grčkoj, Španiji i Portugalu, lenji.
Evropljani s juga kontinenta rade više i duže od Nemaca, pokazalo je jedno istraživanje, kojim se pobija stav nemačke kancelarke Angele Merkel da su radnici u zemljama pogođenim krizom – Grčkoj, Španiji i Portugalu, lenji.

Prema rezultatima statističkog istraživanja glavnog ekonomiste francuske banke Natiksis, Nemci u proseku godišnje rade 1.390 sati, dok Grci rade 2.119 sati, Italijani 1.773, Španci 1.654 i Portugalci 1.719 sati, prenela je agencija Frans pres.

U Francuskoj zaposleni u proseku rade 1.554 sati godišnje, navedeno je u istraživanju zasnovanom na podacima Eurostata i OECD-a.

Iako prema sadašnjim zakonima Nemci odlaze u penziju sa 65 godina i taj broj treba da bude uvećan na 67, Portugalci i Španci rade duže – prosečne godine njihovog odlaska u penziju su 62,6 odnosno 62,3, dok su kod Nemaca 62,2 godine.

S obzirom na planirane reforme penzionog sistema u okviru mera štednje grčke vlade, Grci će do 2015. godine odlaziti u penziju sa 65, umesto kao do sada u 60. godini, tako da će prosečni broj godina odlaska u penziju biti povećan sa 61,5 na 63,5 godina.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da jedino Francuzi (60 godina) i Italijani (60,1) u proseku odlaze u penziju dve godine ranije nego Nemci.

Merkelova je prošlog meseca izazvala oštre kritike u Evropi izjavom da zaposleni u južnoj Evropi imaju predugačke godišnje odmore i prerano odlaze u penziju, prenose agencije.
  • Begečka nana

    06.06.2011 08:55
    Evropljani sa juga više vremena provedu na poslu, ali to ne znači da više i rade. Smešno je meriti nemačku produktivnost sa južnjačkom. To su dokazala i istraživanja, a Merkelova nije na tom položaju u Nemačkoj zato što voli da lupa gluposti (kao neki naši političari).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet