Tokom Papine posete privedeno 28 osoba

Prvog dana posete pape Benedikta XVI Zagrebu hrvatska policija je s područja užeg centra grada privela 24 stranca zbog provere zakonitosti ulaska i boravka u Hrvatskoj, ali su svi pušteni posle provere, saopštila je sinoć policija.
Prvog dana posete pape Benedikta XVI Zagrebu hrvatska policija je s područja užeg centra grada privela 24 stranca zbog provere zakonitosti ulaska i boravka u Hrvatskoj, ali su svi pušteni posle provere, saopštila je sinoć policija.

Takođe su privedena i četiri hrvatska državljanina radi utvrđivanja identiteta, ali su i oni pušteni.

Policija je saopštila da je u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu privela 20-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog sumnje da je počinio krivično dela širenja lažnih i uznemirujućih glasina. Hvatski mediji nezvanično navode da je mladić juče nazvao policiju i pretio papi.

Bdenjem s mladima na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića u subotu uveče, gde se okupilo oko 25.000 vernika, završen je prvi dan posete pape Benedikta XVI Hrvatskoj.

Poglavar Rimokatoličke crkve susreo se juče s državnim i crkvenim vrhom, a njegova glavna politička poruka je podrška završetku hrvatskih pristupnih pregovora sa EU.

Danas molitva na Stepinčevom grobu

Papa će danas na zagrebačkom Hipodromu održati misu povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih porodica, a pretprogram je počeo već u 3 sata ujtru. Na tom događaju organizatori očekuju između 250.000 i 300.000 vernika.

Posle toga, poglavar Rimokatoličke crkve služiće večernju službu s biskupima, sveštenstvom, monaštvom i bogoslovima, a zatim se pomoliti na grobu Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali. Benedikt XVI će u nedelju uveče napustiti Hrvatsku.

Sadašnji papa je već dva puta posetio Hrvatsku, ali u vreme kada je bio kardinal. Njegov prethodnik Ivan Pavle II Hrvatsku je posetio čak tri puta, a u Zagrebu se ističe da i poseta Benedikta XVI potvrđuje da Vatikan drži do odnosa s Hrvatskom i Hrvatima.
  • 06.06.2011 00:49
    Ovo je kao tajna zakletva politicara
  • coma

    05.06.2011 18:50
    Jezuiti pri stupanju u taj red drže malo crno raspleo koje iskušenik pritisne na srce i tada mu nadređeni pruža kamu. Onaj koji se zaklinje prihvata oštricu kame i pritiska vrh u pravcu srca. Nadređeni drži dršku kame i kaže mu:

    „Sine moj, sada si naučen da igraš prikriveno - među rimokatolicima da budeš rimokatolik i da špijuniraš sopstveno bratstvo; da ne veruješ ni jednom čoveku, niti u jednog čoveka; među reformistima da budeš reformista, među hugenotima da budeš hugenota, među kalvinistima da budeš kalvinista. Među protestantima da budeš protestant i pridobijanjem njihovog poverenja da držiš čak i besedu sa njihove propovedaonice i da ih potkazuješ svom silinom svoga bića naše svete religije i našeg pape. I da si u stanju da se spustiš tako nisko da postaneš Jevrejin među Jevrejima, što će ti omogućiti da prikupiš sve informacije za svoj Red kao odani vojnik pape.”

    „Naučen si da podmuklo seješ seme mržnje i ljubomore među narodima, regionima i državama koje žive u miru, i podstičeš ih na krvava dela, gurajući ih u ratove jedne protiv drugih, i da kreiraš revolucije i građanske ratove u zemljama koje su nezavisne i prosperitetne, izigravajući da neguješ umetnost, nauku i uživanje u blagodetima mira. Da učestvuješ na strani boraca i da igraš u tajnosti sa svojom braćom jezuitima, koji mogu biti na istom poslu na suprotnoj strani u ratu, ali da se otvoreno suprostavljaš onome za koga bi mogao biti povezan. Samo Crkva na kraju mora da izvuče dobit iz uslova koji će biti sastavni deo konačnog mirovnog sporazuma i koji će opravdati sva sredstva”.

    „Naučen si sada svojim dužnostima špijuna, da prikupljaš sve statističke podatke, činjenice i informacije od svakog izvora; da se dodvoravaš kao poverljiva osoba u poznatim krugovima protestanata i jeretika svakog nivoa i svake ličnosti, kao i bankara, trgovca, advokata, među učenicima škola i studentima, u parlamentima i zakonodavstvu, u državnom pravosuđu i da budeš ’sav prtljag svim ljudima’ za dobro pape, čije smo sluge do svoje smrti.

    Primio si sve instrukcije pre nego si posto iskušenik, i služio si kao pomoćnik, ispovednik i sveštenik, ali nisi bio okružen sa svim neophodnim da bi komandovao armijom Lojole u službi pape. Moraš služiti odgovarajuće vreme kao sredsvo i izvršilac naređenje svojih nadređenih. Niko ovde ne može komandovati ko nije sebe blagoslovio sa krvlju jeretika. Bez prolivanja krvi ni jedan čovek ne može biti spasen".
  • 05.06.2011 14:55
    Jel to onaj Stepinac... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet