Slovenci protiv reforme penzionog sistema

Slovenački birači su na referendumu ubedljivom većinom glasova odbacili predloženi zakon o reformi penzionog sistema, pokazuju preliminarni rezultati izjašnjavanja građana.
Slovenački birači su na referendumu ubedljivom većinom glasova odbacili predloženi zakon o reformi penzionog sistema, pokazuju preliminarni rezultati izjašnjavanja građana. Od 1,7 miliona građana s pravom glasa, manje od 50 odsto je izašlo na jučerašnji referendum, od kojih je 71,7 odsto odbacilo vladin predlog o reformi penzionog sistema, koji predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju za muškarce i žene sa 63 na 65 godina, prenela je agencija STA.

Građani su na referendumu odbacili još dva zakona, zakon o suzbijanju rada "na crno", protiv koga se izjasnilo 75 odsto birača i zakon o arhivskoj gradji, protiv čije primene je bilo 60 odsto birača.

Povećanje starosne granice za odlazak u penziju jedna je od nekoliko reformi koje su od Slovenije zahtevali Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska unija, kako bi ta država obezbedila održivost svojih javnih finansija. Plan je odobrio slovenački parlament u decembru, ali su sindikati i opozicione partije snažno lobirali protiv njega. Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je juče da će bez obzira na ishod referenduma nastaviti sa svojim reformskim nastojanjima. Popularnost slovenačke vlade je, međutim, na najnižem nivou ikad, uglavnom zbog ogorčenosti građana zbog mera štednje, navela je slovenačka agencija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet