Kritike pape zbog podrške ustaškom kardinalu

Poseta pape Benedikta XVI grobu Alojzija Stepinca izazvala brojne kritike u stranim medijima zbog uloge nekadašnjeg hrvatskog kardinala u ustaškom režimu.
Poseta pape Benedikta XVI grobu Alojzija Stepinca izazvala brojne kritike u stranim medijima zbog uloge nekadašnjeg hrvatskog kardinala u ustaškom režimu. Američka agencija AP navodi da je "Stepinac podržavao ustaše čija je okrutnost bila tako ekstremna da su uspeli da šokiraju i nacističke gazde".

"Papa je u pravu kada proklinje zločinačke ustaške vojne snage, ali nije u pravu kada odaje priznanje jednom od njihovih zagovarača", citira AP Elana Steniberga iz Američkog udruženja žrtava holokausta. Steniberg, koji je ujedno i počasni direktor Svetskog jevrejskog kongresa, kritikovao je što je papa posetio grobnicu Alojzija Stepinca, gde je održao molitvu, ukazujući da je proglašavanje Stepinca blaženim bilo kontroverzno jer su ostale optužbe Srba i Jevreja da je simpatizirao ustaški režim.

Austrijska novinska agencija APA i švajcarski mediji podsetili su, povodom posete pape, na masovna ubistva ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata, posebno navodeći ulogu zapovednika Ante Pavelića, koji je vladao, kako ističu mediji, uz asistenciju Vatikana. Tako APA podseća da je Pavelić, nakon Drugog svetskog rata, pobegao zahvaljujući pomoći Vatikana.
APA naglašava da se dokazi o sumnjivoj ulozi Stepinca mogu naći u dokumentaciji iz Drugog svetskog rata - i to ne iz arhive kasnijih komunističkih vlasti, već iz nemačkih i italijanskih arhiva - i dodaje da je bilo i franjevaca u ustaškim uniformama koji su zapovedali logorima srmti, kao u slučaju Miroslava Filipovića iz Jasenovca, koji je svojeručno ubijao. Glavnokomandujući italijanskom vojskom Mario Roata, kao i austrijski oficiri Aleksander Ler i Edmund Glez-Horstenau bili su šokirani neopisivim sadističkim metodama koje su ustaše koristile protiv Srba, Jevreja i Roma.

APA podseća da "Enciklopedija Britanika" navodi da je stravičnost masakra nad Srbima nadmašilo samo masovno uništenje poljskih Jevreja u nacističkoj Nemačkoj. Vatikan je, kako ističe APA, bio detaljno informisan o događanjima u Hrvatskoj, a tokom vladavine ustaša uništeno je oko 300 pravoslavnih crkava, a 128 sveštenika zlostavljano i ubijeno.

Izveštaji o brutalnosti ustaških zločinaca protiv zatvorenika, uz direktno učešće katoličkih sveštenika, do detalja su dokumentovani da bi mogli biti dovedeni u pitanje, podvlači agencija. I britanski javni servis BBC naveo je u svom izveštaju iz Zagreba da je papa posetio grob "kontroverznog kardinala iz Drugog svetskog rata".
  • Richard Dawkins

    07.06.2011 07:50
    religija = zlo
  • janko

    06.06.2011 19:20
    Николај Велимировић
    Адолф Хитлер је 1934. године одликовао Велимировића због његових напора на обнављању немачког војног гробља у Битољу.

    Године 1935. Николај Велимировић је одржао предавање у Београду под насловом „Национализам Светог Саве“. У том излагању изнео је тврдњу да су покушаји Адолфа Хитлера o немачкој националној цркви сличне идејама Светог Саве о народној вери и цркви:
    „Ипак се мора одати признање садашњем немачком Вођи, који је као прост занатлија и човек из народа увидео да је национализам без вере једна аномалија, један хладан и несигуран механизам. И ево у 20-ом веку он је дошао на идеју Светога Саве, и као лаик подузео је у своме народу онај најважнији посао, који приличи једино светитељу, генију и хероју.“


  • @Fuuuuuj

    06.06.2011 14:49
    A šta ti pa znaš o vladiki Nikolaju Velimiroviću? Idiote neobrazovani!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.