FOTO, VIDEO: Napadi na Francuze u Nici, Avinjonu i Saudijskoj Arabiji

Tri napada na Francuze dogodila su se danas u Nici i Avinjonu u Francuskoj, kao i u Džedi u Saudijskoj Arabiji.
Nica
 
Tri osobe ubijene su danas u napadu u crkvi u Nici, na jugu Francuske, saopštila je policija, a gradonačelnik tog grada Kristijan Estrozi na tviteru je napisao da je reč o terorizmu. Estrozi je naveo da se napad dogodio u ili blizu gradske crkve Notr Dam, te da je policija uhapsila napadača, javlja Rojters.
 
Policija je potvrdila da su tri osobe ubijene u napadu i da je nekoliko osoba ranjeno.
 
Kako navodi Rojters, na osnovu policijskih izvora, jednoj osobi je odrubljena glava. Francuska političarka Marin Le Pen takođe je govorila o odrubljivanju glave tokom napada.
 
 
Francusko antiterorističko tužilaštvo je reklo da je od njih zatraženo da istraže napad.
 
Nica je bila u središtu napada i u julu 2016. godine kada je naoružani vozač kamiona ušao među šetače na Dan Bastilje pri čemu je ubio 86 osoba.
 
Novinari Rojtersa koji se nalaze na licu mesta rekli su da je policija, naoružana automatskim oružjem, postavila sigurnosni kordon oko crkve koja se nalazi na glavnoj aveniji u Nici. Na mestu događaja su vozila hitne pomoći i vatrogasne službe.
 
 
 
Avinjon
 
Francuski mediji javljaju da je policija u Avinjonu ubila muškarca, koji je prolaznicima pretio pištoljem.
 
Saudijska Arabija
 
Pripadnik obezbeđenja francuskog konzulata u Džedi je izboden danas nakon čega je policija uhapsila napadača, objavila je saudijska novinska agencija.
Saudijac je čuvaru naneo lake povrede oštrim predmetom.
 
Napad je potvrdila ambasada Francuske koja je navela da je "čuvar napadnut nožem" i da je prevezen u bolnicu i da je van životne opasnosti, prenosi Rojters.
 
"Francuska ambasada najsnažnije osuđuje ovaj napad na diplomatsko predstavništvo koji se ne može ničim opravdati", navedeno je u saopštenju ambasade.
 
Motiv napada nije poznat, prenosi AP.
 
Bes muslimanskog sveta
 
Napadi se dogodili u momentu dok se Francuska oporavlja od nedavnog ubistva francuskog učitelja Samuela Patija kojem je u Parizu odrubljena glava. Pati je ubijen nakon što je učenicima na času pokazivao karikature proroka Muhameda.
 
Od ubistva učitelja u Parizu, francuski zvaničnici, koje su podržali i brojni građani, ponovo su potvrdili pravo na prikazivanje karikatura, pa su te slike bile široko rasprostranjene na protestima u znak solidarnosti sa ubijenim učiteljem.
 
Ovo je podstaklo izliv ljutnje u delovima muslimanskog sveta, a pojedine vlade su optužile francuskog predsednika Emanuela Makrona da zagovara antiislamsku propagandu. 
 
Istovremeno, u Iraku, Palestini, Bangladešu, Somaliji i Pakistanu demonstranti su palili francuske zastave i Makronove portrete.
 
U islamskom svetu danas se obeležava Mavlid, dan rođenja proroka Muhameda.
 
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da će iskoristiti sve diplomatske i pravne mogućnosti kako bi "Šarli Ebdo" bio sankcionisan zbog karikature na kojoj turski lider sedi u beloj majici i donjem vešu.
  • Лаза Лазаревић

    30.10.2020 10:30
    @Piplfoks

    Што желиш другима, нека се деси твојој деци и најближима. :)
  • Semjuel Hantington

    29.10.2020 23:41
    Sukob civilizacija
    "Neki zapadnjaci, uključujući i predsednika Bila Klintona, tvrdili su da zapad nema problema sa islamom nego samo sa nasilnim islamskim ekstremistima. Hiljadu i četristo godina istorije pokazuje drugačije." (1996)
  • Piplfoks

    29.10.2020 19:40
    @@

    Što jes' jes' - pravda je bila 99-e, samo su vas ispromašivali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.