Ukradeno 800 beba

Španski istražitelji su pokrenuli istragu o 849 slučajeva krađe novorođenčadi od majki i njihove prodaje drugim porodicama zbog profita.

Španski istražitelji su pokrenuli istragu o 849 slučajeva krađe novorođenčadi od majki i njihove prodaje drugim porodicama zbog profita.

Španski državni tužilac Kandido Konde-Pumpido je rekao da je već doneta odluka o pokretanju sudskog procesa u 162 slučaja, dok je samo 38 odbačeno zbog nedostatka dokaza. Dokumentovano je da su bebe ukradene od majki koje su podržavale poražene republikance za vreme Španskog građanskog rata (1936-39), ali neki od slučajeva su novijeg datuma, tačnije dogodili su se sredinom 90-ih godina.

Tužiocima je pažnju na ove slučajeve skrenulo udruženje ljudi koji tragaju za izgubljenom decom ili roditeljima ANADIR. Enrike Vilja, advokat koji predstavlja ANADIR, rekao je da je nešto što je počelo kao politički motivisana kazna za simpatizere republikanaca na kraju preraslo u šemu čiji je cilj bilo isključivo bogaćenje i koja je opstajala još dugo posle povratka demokratije 1978. godine.

Istražitelj Baltasar Garson je izračunao da je posle Građanskog rata u Španiji možda ukradeno i 30.000 beba. Vilja je naveo da su u ovaj skandal umešani lekari, medicinske sestre, babice, časne sestre i posrednici koji su tražili decu za parove koji su ih naručili. Majkama ukradenih beba je rečeno da su deca rođena mrtva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet