Članice Evropske unije razmatraju tužbu protiv kompanije Astrazaneka zbog kašnjenja vakcina

Članice Evropske unije (EU) razmatraju podnošenje tužbe protiv kompanije Astrazeneka zbog kršenja ugovora o isporuci vakcina protiv korona virusa, ukoliko ne bude poštovala rokove, rekao je letonski ministar spoljnih poslova Edgar Rinkevičs.
Članice Evropske unije razmatraju tužbu protiv kompanije Astrazaneka zbog kašnjenja vakcina
Foto: Pixabay

Letonski ministar je rekao lokalnom radiju da će države EU podneti tužbu u okviru "koordinisane akcije", prenosi Radio slobodna Evropa.

Svaka članica EU ima odvojen ugovor o isporuci vakcina sa ovom kompanijom. Astrazeneka, koja je razvila vakcinu u saradnji sa Univerzitetom Oksford, obavestila je EU da ne može da ispuni postavljene ciljeve o isporukama vakcine do kraja marta. Prethodno je evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides najavila da će biti zabranjen izvoz vakcina proizvedenih na teritoriji Evropske unije bez ranije najave.
 
"Odgovori kompanije do sada nisu bili zadovoljavajući. Evropska unija želi da se dogovorene i unapred finansirane doze isporuče što pre. I želimo da naš ugovor bude u potpunosti ispoštovan", istakla je evropska komesarka.
 
Kirijakides je precizirala da je Evropska unija pomogla razvoj nekoliko vakcina sa 2,7 milijardi evra. Evropska komisija je rezervisala do 400 miliona doza te vakcine, koja se već koristi u Velikoj Britaniji.
 
Velika Britanija se nada da pomenuta mera neće uticati na dogovorene isporuke vakcina za njene građane, upozoravajući na opasnost od "ćorsokaka nacionalizma vakcine".
 
Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je da će se svet suočiti sa "katastrofalnim moralnim neuspehom" ako bogate zemlje budu imale monopol na štetu siromašnih zemalja.
 
Astrazeneka, britansko-švedska multinacionalna kompanija sa sedištem u Engleskoj, saopštila je da "čini sve da vakcinu što pre dostavi milionima Evropljana". Njena vakcina za Evropu proizvodi se uglavnom u Velikoj Britaniji, mada su uključeni i drugi pogoni na kontinentu. Ova kompanija takođe ima veliku proizvodnju u Indiji.
 
Druge države, uključujući Australiju i Tajland, saopštile su da im je rečeno da su smanjene isporuke Astrazeneke. U EU se za sada koriste vakcine kompanija Fajzer/Bajontek i Moderne, a Astrazeneka treba da dobije ove sedmice odobrenje Evropske agencije za lekove.
  • Milanče

    26.01.2021 17:30
    vakcina
    Tresla se gora, rodio se miš. Pa oni ne mogu da se dogovore koliko kvadratnih metara treba svakoj kokoški u kokošinjcu. Čuj, Evropska unija......Isto kao impotentan a navalentan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.