EU daje pare Grčkoj uz nove uslove

Zemlje evrozone postigle su noćas dogovor i otvorile put za isplatu pete tranše prošlogodišnjeg kredita odobrenog Grčkoj do sredine jula, uz određene uslove.
Zemlje evrozone postigle su noćas dogovor i otvorile put za isplatu pete tranše prošlogodišnjeg kredita odobrenog Grčkoj do sredine jula, uz određene uslove.

Postignut je i načelan dogovor o uslovima za odobravanje drugog, novog paketa pomoći toj zemlji kako bi izbegla bankrotstvo na duže staze, a detalji treba da budu usaglašeni do početka jula. Na sastanku ministara finansija evrozone u Luksemburgu, koji je trajao sedam sati od sinoć do rano jutros, dogovoreno je da će nova tranša kredita biti odobrena Grčkoj pod uslovom da grčka skupština do kraja ovog meseca usvoji novi plan štednje i privatizacije javnog sektora.

Ako nova sredstva budu odobrena, Grčka će dobiti 12 milijardi evra kao deo prošle godine odobrene pomoći EU i Medjunarodnog monteranog fonda (MMF) od 110 milijardi. "Snažno smo podvukli da grčka vlada do kraja meseca treba da deluje tako da nas uveri da će sve obaveze biti ispunjene", rekao je predsednik Evrogrupe Žan Klod Junker. "Da bi odlučili da deblokiramo tranšu kredita početkom jula, potrebna će biti odluka grčke skupštine" o planu štednje i privatizaciji, rekao je belgijski ministar finansija Didje Renders.

Taj plan je nepopularan u Grčkoj i grčki premijer Jorgos Papandreu je zbog njega već bio primoran da rekonstruiše vladu da bi poboljšao šanse za njegovo usvajanje. On je juče zatražio pred Skupštinom "nacionalni dogovor" političkih partija u "kritičnom trenutku" za zemlju. Ministri su takođe ostvarili napredak u dogovoru o tome kako će privatne banke i drugi privatni kerditori učestvovati u novom planu pomoći Grčkoj, potrebnom da se izbegne bankrotstvo na duže vreme, pošto se prvi program pokazao kao nedovoljan. Na sastanku u Luksemburgu prvi put je učestvovao novi ministar finansija Grčke Evangelos Venizelos.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.