Ben Ali osuđen na 35 godina zatvora

Sud u Tunisu osudio je svrgnutog predsednika Zina el Abidina Ben Alija i njegovu suprugu u odsustvu na po 35 godina zatvora i ukupnu novčanu kaznu od 65,6 miliona dolara zbog krađe i nezakonitog posedovanja novca i nakita.
Sud u Tunisu osudio je svrgnutog predsednika Zina el Abidina Ben Alija i njegovu suprugu u odsustvu na po 35 godina zatvora i ukupnu novčanu kaznu od 65,6 miliona dolara zbog krađe i nezakonitog posedovanja novca i nakita. Presuda po drugim optužbama, koje se odnose na nezakonito posedovanje narkotika i oružja, biće izrečena 30. juna. Suđenje je trajalo samo jedan dan, preneo je Rojters.

Ben Ali (74) se nalazi u egzilu u Saudijskoj Arabiji, a Tunis je napustio 14. januara, posle masovnih demonstracija koje su pokrenule proteste i u drugim arapskim zemljama. Od kada je otišao u Saudijsku Arabiju, pravosudni zvaničnici iz prelazne vlade istražuju period od 23 godine, koliko je Ben Ali proveo na vlasti.

Vlasti Tunisa su sudile Ben Aliju izbog korupcije i posedovanja droge i oružja pošto je u predsedničkoj palati pronađeno 27 miliona dolara u gotovinskom novcu, oružje i skoro dva kilograma narkotika, uglavnom kanabisa. Protiv Ben Alijeve porodice i bivših ministara vodi se, međutim, više paralelnih istraga, uključujući istrage za ubistvo, zloupotrebu vlasti, ilegalnu trgovinu antikvitetima i pranje novca. Za ozbiljnije optužbe - ugrožavanje državne bezbednosti i ubistva, Ben Aliju će biti suđeno u narednim procesima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.