Sanader uzeo 10 miliona evra mita od MOL-a

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader koji u salcburškom zatvoru čeka izručenje Hrvatskoj, naftnu kompaniju INA predao je mađarskoj kompaniji MOL za 10 miliona evra mita, što sada istražuje Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala koja sada traži izručenje i pritvor za šefa MOL-a Zolta Hernadija koji je dao mito.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader koji u salcburškom zatvoru čeka izručenje Hrvatskoj, naftnu kompaniju INA predao je mađarskoj kompaniji MOL za 10 miliona evra mita, što sada istražuje Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala koja sada traži izručenje i pritvor za šefa MOL-a Zolta Hernadija koji je dao mito.

Kako izveštava hrvatska štampa, Kancelarija je otvorila istragu protiv Sanadera i Hernadija zbog 10 miliona evra mita koje je MOL dao da može preuzeti upravljačka prava u INA iako se odnosi u vlasničkoj strukturi nisu u tolikoj meri promenili. Novi list piše da se cela operacija odvijala 2008. i u prvoj polovini 2009. godine, što je razdoblje tokom koga se vode pregovori hrvatske vlade i MOL-a o promeni akcionarskog ugovora koji reguliše upravljačka prava, a koje je u ime države vodio tadašnji vicepremijer Damir Polančec. Upravo on je treća osoba na istražnom nalogu, ali njega ne terete za primanje mita, već za pomaganje Sanaderu u počinjenju zloupotrebe položaja i ovlašćenja premijera Hrvatske.

"Obavešten sam o tom istražnom nalogu. Primio sam ga putem advokata pre nekoliko dana. Ništa ne mogu komentarisati jer su istrage koje vodi Kancelarija tajne", rekao je Polančec u izjavi Novom listu. Polančecu se inače sudi za malverzacije u koprviničkoj kompaniji Podravka, a osuđen je zbog plaćanja nepotrebne studije vezane uz kombinat Borovo iz Vukovara i postavljanja reflektora na stadion u svom rodnom selu Đelekovci kod Koprivnice.

Jutarnji list piše da je mito nakon koga su Mađari dobili upravljačka prava u INA isplaćen preko kompanije u suvlasništvu Roberta Ježića koji je takođe u pritvoru zbog korupcionih afera. Zabeležene su dve isplate u leto 2009. koje su išle preko računa mađarskih of šor kompanija na Kipru na račun švajcarske firme čiji je Ježić suvlasnik, piše list i dodaje da je Ježić dao iskaz istražiocima Kancelarije o tome kako je Sanader profitirao u pregovorima s Mađarima.

  • 13

    21.06.2011 12:06
    КОЛИКО ТЕК НАШИ ЛОПОВИ УЗЕШЕ.САНАДЕР ЈЕ МАЛА БЕБА ЗА ПОЈЕДИНЕ,ДА ИХ НЕ ПРОЗИВАМО.Оставите се туђег дворишта наше је сувише прљаво,да је срамота да било кога ставимо у уста.
  • 13

    21.06.2011 12:00
    MI IMAMO SANADERA U GRADSKOJ VLASTI;PA SANADERA U POKRAJINSKOJ VLASTI,PA PO HIJERARHIJI SVE DO ::::::.GLEDAJMO U SVOJE DVORISTE,POCISTIMO GA PA PRICAJMO CISTE SAVESTI O NASIM LOPOVIMA IZ SADASNJE VLASTI KADA IH SMETIMO U DOMACE ZATVORE OKUJEMO PO ZELJI CANKA LOPOVA U BUKAGIJE,POZDRAVIO GA KOSTIC SECERLEMA,IZVINITE IMA DOSTA SANADERA I U SAVETIMA MZ
  • miklos

    21.06.2011 10:56
    URA
    Sad cemo videti i ko je digo pare za NIS!
    samo GPN nije MOL. To su malo vece ribe. Nasu su nisu bili papani. Ko je odo politicara najvise navijao ili ko je najvise cutao i radio

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.