Obama povlači 30.000 vojnika iz Avganistana

Američki predsednik Barak Obama će u sredu uveče objaviti da će tokom ove godine iz Avganistana povući 10.000 vojnika, javljaju danas američki mediji pozivajući se na visoke zvaničnike Pentagona.

Američki predsednik Barak Obama će u sredu uveče objaviti da će tokom ove godine iz Avganistana povući 10.000 vojnika, javljaju danas američki mediji pozivajući se na visoke zvaničnike Pentagona.

Kako se precizira, jedna brigada od 5.000 vojnika trebalo bi da se povuče tokom leta, a druga slične snage do kraja godine.

Obama će, takođe, objaviti rok za povlačenje još oko 20.000 vojnika, iz sastava trupa koje je u decembru 2009. godine odlučio da pošalje u Avganistan. To pojačanje od ukupno 30.000 vojnika povećalo je broj američkih trupa u toj zemlji na 100.000.

Neki mediji navode da bi Obama mogao da objavi povlačenje tih snaga do kraja 2012. godine, u okviru šireg plana čiji je cilj da do kraja 2014. avganistanske snage preuzmu odgovornost za bezbednost svoje zemlje.

Iako je početak povlačenja od ranije planiran za juli, u samoj administraciji i dalje su prisutne razlike, pošto se vojni vrh zalaže za postepeno smanjenje broja trupa, dok se Obamini savetnici smatraju da bi povlačenje narednih meseci trebalo da bude značajnije.

Nakon što u sredu objavi svoju odluku, Obama bi trebalo da u četvrtak poseti vojnu bazu Fort Dram, na severu države Njujork, čija je 10. divizija jedna od najčešće raspoređivanih američkih jedinica i Iraku i Avganistanu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet