Južni Sudan - najmlađa država sveta

Predsednik parlamenta Južnog Sudana zvanično je proglasio nezavisnost najnovije države na svetu i 193. članice Ujedinjenih nacija, nakon čega je na svečanoj ceremoniji podignuta nova državna zastava.

Predsednik parlamenta Južnog Sudana zvanično je proglasio nezavisnost najnovije države na svetu i 193. članice Ujedinjenih nacija, nakon čega je na svečanoj ceremoniji podignuta nova državna zastava. "Mi, demokratski izabrani predstavnici ovog naroda, voljom naroda Južnog Sudana i u skladu sa rezultatima referenduma o samoopredeljenju, proglašavamo Južni Sudan nezavisnom i suverenom zemljom", rekao je Džejms Vani Iga pred hiljadama okupljenih.

Desetine hiljada stanovnika južnog dela do sada najveće afričke zemlje, koji od ponoći slave na ulicama prestonice Džube, uz gromoglasni aplauz i pesmu pozdravilo je novu državnu zastavu. Centralnoj svečanosti proslave nezavisnosti prisustvuju brojni međunarodni zvaničnici, među kojima su i predsednik (severnog) Sudana Omar al-Bašir i generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

Vlada u Kartumu prva je zvanično priznala novog suseda, a Bašir je istakao da je njegova zemlja "spremna da sarađuje sa našom južnom braćom i pomogne im da uspostave svoju državu tako da ona bude stabilna i razvijena". Proglašenje nezavisnosti Južnog Sudana usledilo je nakon više od pet decenija sukoba muslimanskog severa i većinski hrišćanskog juga, u kojem je poginulo oko dva miliona ljudi.

Na referendumu, koji je predviđen mirovnim sporazumom iz 2005. godine, a održan u januaru ove godine, 99 odsto stanovnika juga Sudana izjasnilo se za otcepljenje od severnog dela zemlje. Ipak, zbog još nerešenih pitanja, među kojima su najvažnija sporna granična linija i podela prihoda od nafte, mogućnost za nove sukobe ostaje otvorena.
Dan pre proglašenja nezavisnosti Južnog Sudana, Savet bezbednosti UN izglasao je slanje oko 7.000 pripadnika mirovnih trupa UN i 900 civilnih policajaca u to područje.

  • ns

    09.07.2011 16:07
    dok se Voša ne nadigne!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.