Dan žalosti u Rusiji, utopilo se 126 ljudi, deca nisu preživela

U Rusiji je uredbom predsednika Dmitrija Medvedeva danas Dan žalosti zbog tragedije koja se desila na Volgi.
U Rusiji je uredbom predsednika Dmitrija Medvedeva danas Dan žalosti zbog tragedije koja se desila na Volgi. Turistički brod "Bulgarija" potonuo je za tri minute na Volgi u republici Tatarstan.

Prema poslednjim podacima, izvučeno je 59 tela, a ruske vlasti strahuju da bi broj poginulih mogao dostići 126. Na brodu je bilo 60 dece, a skoro nijedno nije uspelo da se spasi. Većina ih je pre tragedije bila u koncertnoj dvorani na specijalnoj manifestaciji koja je bila njima namenjena.

Ronioci kažu da su detaljno pregledali brod i da više nema nade da ima preživelih. Spaseno je 79 osoba.

"Nagnuo se na desni bok, prevrnuo, potonuo i kraj. Ništa više. Proveli smo u vodi sat i po dva", rekao je jedan od preživelih putnika Nikolaj Černov. Na osnovu svedočenja preživelih, pokušava se rekonstrukcija nesreće. Posadu nije moguće ispitati, jer kapetan broda nije pronađen, a njegov viši pomoćnik - kako navode spasioci, "nije pri sebi, u potpunom je šoku".

Preživela Natalija Makarova ispričala je kako im je život spasila njihova ćerka. Minut-dva pre nesreće, dok su Natalija i njen suprug bili u kabini, kćerka je utrčala vičući: "Mama, tata, brod će potonuti, stavljajte spasilačke pojaseve".

Predsednik Medvedev je zatražio da se detaljnom istragom proveri povezanost vlasnika broda sa uzrokom nesreće, kako je data dozvolu za turističko korisćenje i kako je na brodu bio nedozvoljeno veliki broj ljudi. Komentator radija "Eho permi" Nina Solovej koja je radila na tom brodu pre devet godina, izjavila je da je još tada bio u "užasnom tehničkom stanju", te da je često bio na popravci.

Itar-Tas su je u Privolžskoj istražnoj saobraćajnoj upravi rečeno da je "Bulgarija" iz Kazanja u Republici Tatarstan isplovila s neispravnim levim motorom, a kada se brod vraćao iz 140 kilometara udaljenog grada Bolgara, na levoj obali Volge, bio je nagnut na desno, što može da znači da je imao goriva samo u desnom rezervoaru. Brod je potonuo na dubini od 18 metara, 2,5 kilometra od desne obale Volge, a brod "Arabela" prihvatio je preživele i dovezao ih do Kazanja.

Preživeli Černov tvrdi da su tokom dvosatne drame u vodi, pored preživelih, prošla dva broda, koja se na mahanje iz vode nisu zaustavila. Ministarstvo za vanredne situacije, za sada, nema podatke koji bi potvrdili njegove navode.

"Komsomolska pravda" prenela je da je Černov bio na brodu sa suprugom Svetlanom i petogodišnjim unukom, koje nije uspeo da spasi.
Većina poginulih su žitelji Tatarstana, a na spisku putnika su žitelji Uljanovska, Volžska, Minska, Perma i drugih gradova.

Potonuće "Bulgarije" jedna je od najvećih ruskih tragedija na rekama u poslednjih 30 godina. Ako se uzme u obzir potonuće broda "Admiral Nahimov" u Crnom moru 1986. godine, tragedija na Volgi spada među tri najveće po broju žrtava poslednjih decenija.

  • Saucesce

    11.07.2011 21:14
    Kada god izginu deca zbog nemara,pohlepe i gluposti odraslih tragedija je milion puta veca.Kakve veze ima je li to bilo u Avganistanu,Sjedinjenim Drzavama,Crnoj Gori ili "obecanoj zemlji"? Nazalost pa ne postoji stvar kao obecani zivot koji mozes vratiti kada ga neko izgubi.Pogotovu dete.Zato iskreno saucesce ruskom narodu jer znamo da bi se slicna stvar,Boze sacuvaj,koliko sutra mogla i kod nas ponoviti.Valjda,valjda neko ponekad i nauci ponesto iz ovakvih strasnih dogadjaja da bi ih posle bilo manje.Ali to su puste nade.
  • jatzans

    11.07.2011 14:27
    Obećana zemlja...poput Crne Gore koja radi iste stvari...
    Užas ......
  • google earth

    10.07.2011 20:32
    kao more
    pogledajte koliko je volga siroka na tom mestu http://www.youtube.com/watch?v=W3lMEvVyJYo&feature=player_embedded

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.