Slovačka: U zatvor za pogrešne odluke

Slovački zvaničnici i političari od državnog vrha do lokalnih samouprava moraće od septembra mnogo više da paze na svoje odluke jer pogrešne koje nanesu veću imovinsku štetu državi, regionu ili opštini vode na pet godina u zatvor.
Slovački zvaničnici i političari od državnog vrha do lokalnih samouprava moraće od septembra mnogo više da paze na svoje odluke jer pogrešne koje nanesu veću imovinsku štetu državi, regionu ili opštini vode na pet godina u zatvor. "Nije nam cilj da se zvaničnici plaše da odlučuju, već da dobro razmisle pre nego što nešto stave na papir", kazala je ministarka pravde Lucije Žitnjanska.

Izmene Krivičnog zakona koje je usvojio slovački parlament predviđaju kaznu zatvora od jedne do pet godina ako šteta pređe 133.000 evra - pod uslovom da se na sudu dokaže da su optuženi svesno prekršili zakon. Do sada su zvaničnici mogli da budu kažnjeni samo ako je dokazano da su oni od loše odluke imali imovinsku ili finansijsku korist. Pored odgovornosti zvaničnika za odluke koje su oštetile državu ili izazvale smrt ili narušile zdravlje većeg broja osoba, u krivični zakon su uneta još neka nova krivična dela.

Zatvorom će se kažnjavati i do sada vrlo rasprostranjena kupovina glasova na izborima za par evra ili za besplatno brašno. I za sitnu izbornu korupciju - u vidu jabuka, brašna, šećera i po nekoliko evra za birački glas - od septembra preti kazna do dve godine zatvora, a to važi kako za onog koji mito nudi tako i za podmićenog koji prodaje svoj glas.

Ukoliko birače kupuje zvačničnik, kazna je oštrija - do pet godina zatvora. "Kupovina biračkih glasova je najčešći razlog poništavanja izbora. Predstavlja veliku opasnost za slobodno nadmetanje političkih snaga u demokratskom društvu i zadire suštinski u izborno pravo koje garantuje Ustav", rekla je ministarka Žitnjanska, obrazlažući zašto traži uvođenje tog novog krivičnog dela.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet