Ubica iz Osla priznao, možda imao saučesnika

Norveška policija saopštila je danas da je osumnjičeni koji je uhapšen juče u vezi sa smrtonosnim napadima u Oslu i na ostrvu Utoja, u kojima je, prema poslednjim podacima, ubijeno 92 ljudi, priznao da je pucao iz vatrenog oružja. Istražuje se mogućnost da li je u napadima učestvovao još jedan čovek.
Norveška policija saopštila je danas da je osumnjičeni koji je uhapšen juče u vezi sa smrtonosnim napadima u Oslu i na ostrvu Utoja, u kojima je, prema poslednjim podacima, ubijeno 92 ljudi, priznao da je pucao iz vatrenog oružja. Istražuje se mogućnost da li je u napadima učestvovao još jedan čovek.

Policija je saopštila i da se strahuje da bi broj žrtava jučerašnjih napada u Oslu i na ostrvu Utoja mogao da iznosi 98, ističući da u okviru istrage o ovim tragičnim događajima nastoji da utvrdi da li je napadač delovao samostalno ili je imao pomagače, javio je Rojters.

Očevici su ispričali da su videli da iz vatrenog oružja puca još jedan čovek koji, za razliku od uhapšenog Andersa Beringa Breivika, nije nosio policijsku uniformu.

U međuvremenu, Evropol je, nakon masakra u Norveškoj, poručio da će formirati radnu grupu koju će činiti 50 stručnjaka kako bi se pomoglo severnoevropskim zemljama da istraže opasnost od terorizma.

Portparol Evropola rekao je da će ova grupa, sa sedištem u Hagu, pomoći istražiteljima u narednim nedeljama, ističući da desničarske grupe "postaju sve profesionalnije, agresivnije u načinu na koji privlače pristalice".

Prema poslednjim podacima, u jučerašnjoj eksploziji u centru Osla ubijeno je sedam osoba, dok je u pucnjavi na ostrvu u blizini prestonice ubijeno 85 ljudi.

Međutim, strahuje se da bi broj žrtava napada, čiji su motivi još nerazjašnjeni, mogao da bude veći, jer se nekoliko ljudi vode kao nestali.

Osumnjičeni pravio bombe od veštačkog đubriva?

Norveški dnevni listovi prenose danas da je glavni osumnjičeni za napade u Oslu i okolini, pre dva i po meseca kupio šest tona veštačkog đubriva od kojeg može da se pravi eksploziv. Dnevnik "Verdens Gang" citira predstavnicu za medije kompanije "Felešepet", snabdevača norveškog tržišta veštačkim đubrivom, koja je kazala da je šest tona đubriva isporučeno osumnjičenom 4. maja.

Veštačko đubrivo može da se koristi za pravljenje bombi i eksploziva u kućnoj izradi jer sadrži vrlo zapaljive supstance.

Mediji navode da se Anders Bering Breivik bavio lovom, da je imao registrovan pištolj "glok", pušku i sačmaru. Redovno je vežbao u teretani, bio je u dobroj formi i veliki ljubitelj klasične muzike. Prilikom hapšenja navodno je rekao policajcima : "Ovo je samo početak".


  • 24.07.2011 06:04
    @Fikroj
    Vi nemate postovanje ni prema jednoj zrtvi TERORIZMA,fasizma...da je to istina potvrdjujete u Vasem komentaru
    Terorizam je uvek bio i uvek ce biti samo terorizam kao i fasizam, njega treba spreciti, bez obzira u kojoj drzavi deluje,bez obzira u kojoj drzavi strada obican narod...
    i naravno osuditi sve fasiste i teroriste ovoga sveta
  • Scotch Bonnet

    23.07.2011 23:52
    @Fikroj
    Kreni od naslova na dole pod Yugoslavia i sve ce ti biri jasno.



    http://en.wikipedia.org/wiki/Quisling
  • @Fikroj

    23.07.2011 21:51
    Oh Norveska cak ima uzor u tom pogledu da joj nije ravno pola sveta.Pogledajte malo okolo ko je to bio Vikund Kvisling i po kome je izraz "kvislinski" dobio naziv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet